Citromos pite eperrel és bazsalikommal

  • 2016.06.01.
  • 9

Azt hallottam ma, hogy lassan közeledik az eper szezon vége. Annyira, de annyira sajnálom, mert szinte minden nap vettem pár dekát nasizni. Arról nem is beszélve, hogy a legjobb sütiket, fagyikat, joghurtos desszerteket lehet vele készíteni. Ez a citromos pite is nagyon üdítő, biztosan jól fog esni ezeken a meleg napokon. Ráadásul egészséges változatban készítettem, tönköly liszttel és nyírfacukorral. Apropó! A nyírfacukornak megjelent az új csomagolása, ami annyira praktikus, hogy nem kell öntögetni sehova, csupán le kell csavarni a kupakot és már tölthetjük is. Bögrés receptekhez is kiváló.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában.

Citromos pite eperrel és bazsalikommalHozzávalók 3 db 10 cm-es minipitéheza tésztához10 dkg fehér tönkölyliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt7,5 dkg hideg vaj3 dkg nyírfaporcukor2-3 evőkanál hideg víza citromkrémhez1,5 dl tej2 tojás10 dkg nyírfacukor1 citrom reszelt héja1/2 dl citromlé4 zselatinlapa díszítéshez30 dkg eperfriss bazsalikomlevélElkészítés:A tésztához a liszteket kimérjük, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a nyírfaporcukrot és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, a formát fejjel lefelé ráhelyezzük, majd körbevágjuk; 3 lapot készítünk így. Kibéleljük velük a formákat, a maradék tésztából tetszőlegesen díszíthetjük a piték szélét. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.A krémhez először a lapzselatinokat vízbe áztatjuk. A tojássárgáját üvegtálban, gőz fölött 4 dkg nyírfacukorral és a citrom reszelt héjával simára keverjük. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Levesszük a gőzről, és hozzáöntjük a tejet. A citromlevet felmelegítjük, és a kinyomkodott zselatint kis lángon addig kevergetjük benne, amíg fel nem olvad. Pár evőkanál krémmel fellazítjuk, majd a maradék krémmel folyamatos keverés mellett elvegyítjük. A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk.A kihűlt pitéket betöltjük, majd hűtőben legalább 2 órát dermesztjük. Friss eperrel és bazsalikommal díszítjük.Tipp: a krémből maradni fog, dupla adag pitéhez is elegendő, de poharakban is tálalhatjuk.