Karácsonyi granola

  • 2015.12.22.
  • 5

Pár hete elfogyott a korábban készített házi granolám, úgyhogy készítenem kellett másik adagot. Szétnéztem a konyhaszekrényben, majd rátaláltam egy pár olyan alapanyagra, amit még soha nem használtam ebben a formában. Ha már úgyis jön a karácsony, akkor készíthetünk olyat, amit akár egy szép üvegbe téve ajándékba is adhatunk. Hogy mi legyen benne? Ilyenkor mindenféle magvak kaphatók, főleg a dió, a mandula és a mogyoró az ami hangsúlyban van ebben az időszakban. Aszalt gyümölcs szinte bármi, illetve amit még pluszban hozzátettem, az cukrozott gyömbér és pomelo. Talán a stollenre emlékeztet minket. A fűszerezésre is odafigyeltem, hogy ne legyen átlagos. Maradt itt is a narancsos-kakaós verzió, ami ilyenkor nagyon nagy kedvenc nálam.Karácsonyi granolaHozzávalók:3 bögre nagy szemű zabpehely1/2 bögre napraforgó mag1/2 bögre mogyoró1/2 bögre dió1/2 bögre mandula1/3 bögre lenmag1/2 bögre kókuszreszelék1 bögre aszalt áfonya1/2 bögre aszalt szilva1/2 bögre mazsola1/2 bögre cukrozott pomelo1/2 bögre cukrozott gyömbér75 ml narancslé1 narancs reszelt héja2 evőkanál házi szilvalekvár2 teáskanál méz50 ml dió olaj1 evőkanál holland kakaópor1 teáskanál fahéj1/2 teáskanál őrölt zöld kardamom1 teáskanál vaníliakivonatElkészítés.Mérjük ki a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a magvakat egy tálba. Keverjük ki a narancslevét a szilvalekvárral, a mézzel és az olajjal. Egy nagyobb narancs héját reszeljük hozzá. Adjuk hozzá továbbá a kakaóport, a fahéjat, a kardamomot és a vaníliakivonatot, majd keverjük simára.Öntsük a kimért alapanyaghoz, jól forgassuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk, egyenletesen elosztjuk rajta.Előmelegített sütőbe 170°C-on 45 perc alatt megpirítjuk. Sütés közben forgassuk át egy lapát segítségével kétszer, háromszor.Az aszalt szilvát, a pomelot és a gyömbért daraboljuk fel. A mazsolával és az áfonyával együtt tegyük a kész granolához. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, majd dobozba tárolva 2-3 hétig is eláll.