Vanília krémes, gyümölcsös piskóta

  • 2015.08.04.
  • 0

Hétvégén nővéreméknél voltunk grillezni, ahol nem is akármi került a rácsra, mint frissen töltött házi kolbászkák. Annak a receptjével is jönni fogok hamarosan. Annyira finom lett, hogy már azon gondolkoztunk, hogyan lehetne nagyban gyártani. :) Ezekből a bolti vackokból már régóta besokalltam. Még a drágább és jobb minőségűnek mondható grill kolbászok is tele vannak ehetetlen dolgokkal, amik csak ropognak a fogunk alatt, nem is beszélve arról, hogy zsíros nagyon és húst is minimálisat tartalmaz. Ugyanis egy-egy fajtáról nem hiszem el, hogy azt a 80%-os hús tartalmat elérik, annak ellenére, hogy ez szerepel rajta. De most tekintsünk el ettől. Szeretem meglepni unokahúgomat valami sütivel és legtöbbször próbálok olyat készíteni, amit szeret. Szerencsém van, mert bármilyen gyümölcsöt szívesen fogyaszt, így nem volt nehéz dolgom. Anyutól kölcsön kértem a formát, gyors megsütöttem egy kevert tésztás piskótát, megfőztem a vanília pudingot, amit kikevertem mascarponéval, majd gyümölccsel díszítettem. Egyszerű és könnyen variálható. Csak ajánlani tudom!Vanília krémes, gyümölcsös piskótaHozzávalók (30 cm átmérőjű formához):Piskótához:10 dkg cukor14 dkg liszt1 késhegynyi szódabikarbónaegy csipet só4 tojás6 dkg vaj1 teáskanál vanília kivonatVaníliakrémhez:4 dl tej1 csomag főzős vaníliás pudingpor3 evőkanál házi vaníliáscukor1 citrom reszelt héja25 dkg mascarpone2 nektarin1 fürt szőlőElkészítés:A tojásokat válasszuk ketté. A cukor felével verjük habbá a fehérjét, a másik felével keverjük habosra a sárgáját. Adjuk hozzá az olvasztott, de kihűlt vajat és a vanília kivonatot. Tegyük a liszthez a szódabikarbónát és a csipet sót. Szitáljuk 1/3-át a kikevert tojássárgájához, adjuk hozzá a felvert hab 1/3-át, majd keverjük csomó mentesre. Mehet tovább bele a másik 1/3 és a következő körben a maradék 1/3. Öntsük vajjal kikent, lisztezett formába. Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük készre kb. 25 perc alatt. Végezzünk tűpróbát!A krémhez forraljunk fel 3 dl tejet, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. A maradékkal keverjük ki a vaníliás pudingport, majd adjuk hozzá és sűrítsük be. Lefedve hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a mascarponét, keverjük krémesre. Töltsük ki a krémmel a piskóta közepét.Díszítsük kedvenc gyümölcseinkkel!