Házi hamburger grillezett húspogácsával és házi ajvárral

  • 2015.08.01.
  • 5

Ez is már egy hete történt, de most már épp itt az ideje, hogy megosszam veletek, hátha jól jön a holnapi grillezéshez!Amennyiben lehetne egész évben csak grilleznék minden hétvégén. Imádok kint a szabadban sütkérezni, illetve az előkészülettől, a sütés végéig tartó folyamat boldoggá tesz. Ilyenkor családok, barátok összegyűlnek, közösen, beszélgetés mellett, hangulatosan elkészül az ebéd vagy vacsora, amit egy
jó ízű beszélgetéssel zárunk le. Kell ennél több? Szeretjük a hamburgert és miért ne lehetne házilag készíteni a szabadban. Na jó, a bucikat előre legyártottam, készítettem mellé házi ajvárt, csak a húst kellett sütögetni és a zöldségeket feldarabolni.A blogomon többféle hamburger zsemle recept található, nekem ez a kedvencem, mert egy kicsit édeskés és a gyerekkoromban kapható hamburgerekre emlékeztet.Az ajvárral kapcsolatban annyit, hogy kétszer készítettem egymást követő hétvégén. Figyeljünk oda, hogy tényleg piros legyen a kápia paprika, mert akkor kapunk szép színt, és ne vigyük túlzásba a padlizsánt, két kisebb bőven elég. A színét fakíthatja a zöld erős paprika illetve a sok padlizsán. Egyébként meg ízlések és pofonok. Finom ez bárhogyan is készítjük!Házi hamburger grillezett húspogácsával és házi ajvárralHozzávalók:Hamburger buciGrill húspogácsához:50 dkg marhahús50 dkg sertéshús3 evőkanál ketchup1 evőkanál mustár1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagymasó, borsmajoránna1 evőkanál worchester szószHázi ajvárhoz:2 kisebb padlizsán5 közepes kápia paprika (igazi pirosat válasszunk)1 hegyes
erős paprika4 gerezd sült fokhagyma1 nagy paradicsomolívaolajsó, bors4 evőkanál extra szűz olívaolajElkészítés:A hamburger zsemléket süssük meg a korábban leírt recept alapján.A húspogácsákhoz daráljuk a lehető legkisebbre a húst, ízesítsük, fűszerezzük a leírt alapanyagokkal, majd tegyük hűtőbe pár órára.Az ajvárhoz a padlizsánt vágjuk ketté. Irdaljuk be, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal.Vegyük elő a sütő rácsunkat. Helyezzünk el rajta egy fóliát. Tegyük rá a padlizsánokat, mellé sorba a paprikákat. A paradicsomot a legjobb a közepére, így nem folyik a leve a sütő aljára.Vegyünk a markunkba egy darabka alufóliát. Tegyük a közepére az egész fokhagymát, locsoljunk bele kb. 2 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat, majd csomagoljuk be. Mehet ez is a többi közé.Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük addig, amíg a paprikák nagyobb része meg nem feketedik illetve a padlizsán teljesen meg nem puhul. Ezután vegyük ki a sütőből. A paprikákat tegyük tálba, fedjük le. A padlizsán kanalazzuk késes robotgépbe, nyomjunk hozzá 4 gerezd sült fokhagymát. A paradicsom héját szedjük le, ez is mehet a padlizsánhoz. A paprikák héját szépen húzzuk le, a magokat távolítsuk el, majd tegyük mindet a robotgépbe. Ízesítsük sóval, borssal, majd turmixoljuk össze. Az állagát mindenki maga ízlése szerint alakíthatja.A húspogácsákat formázzuk meg, majd alutálcán, faszén felett süssük készre mind két oldalát. A hőmérsékletre figyeljünk ne legyen túl forró, mert könnyen lehet, hogy nem sül át, ha sietünk vele.Tehetünk a hamburgerünkbe bármilyen sajtokat, zöldségeket, savanyúságokat ízlés szerint.