Narancsos granola aszalt gyümölcsökkel

  • 2015.01.15.
  • 2

Amióta megtanultam házilag müzlit készíteni, azóta hanyagolom a boltit. Ha elfogy itthon, akkor inkább nem eszek, de azt a szép csomagolású cukros zabpelyhes valamit inkább ott hagyom a polcon. A kép, amit a dobozra tesznek, csodaszép és étvágygerjesztő. Egy pohár tej, amiben mindenféle finomság van... Csak éppen, amikor kinyitom a zacsit akkor döbbenek rá arra, hogy ebbe jóformán inkább zabpehely van, a többi.... elvétve. Pedig az aszalt gyümölcsökbe, a különféle magvakba rengeteg vitamin van és fontos lehet a minden napokban. Ráadásul az olaj, amit használok hozzá illetve méz kiváló minőségű, míg a boltiba hozzáadott cukor és valamilyen olyan olaj, ami nem a legegészségesebb.Sokszor érdemes megnézni, hogy mit vásárolunk. Jah, és nem nagy tudomány kell ahhoz, hogy otthon elkészítsük. Csupán ki kell nyitni a kamra ajtót és ami van otthon kipakolni és ezt is azt is hozzá tenni. :)Narancsos granola aszalt gyümölccselHozzávalók:(1 bögre = 250 ml)1 1/2 bögre zabpehely1/3 bögre lenmag1/3 bögre tökmag1/3 bögre napraforgómag1/4 bögre narancslé1 evőkanál sötét nádcukor1 evőkanál narancslekvár2 evőkanál dió olaj1 evőkanál méz1 csipet só1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék10 szem aszalt sárgabarack10 szem aszalt szilva1/3 bögre aszalt áfonya1/3 bögre mazsolaElkészítés:
A frissen facsart narancslevet, a nádcukrot, a mézet, a narancslekvárt, a dió olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket tegyük egy kisebb edénybe és melegítsük fel, de csak éppen annyira, hogy minden elolvadjon és egyneművé váljon. Rakjunk bele egy csipet sót is.A magvakat és a zabpelyhet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a folyadékot, keverjük jól össze egy kanállal, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire simítsuk rá.Előmelegített 170°C-os sütőbe kb. 30 perc alatt pirítsuk készre. Közben kétszer forgassuk át egy lapát segítségével. Az aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, szilva) daraboljuk fel és a többivel együtt adjuk a kész zabpehelyhez. Tegyük még vissza 5-7 percre, de ekkor már csak 160°C-os sütőbe.Dobozba tárolva 1-2 hétig tárolható.