Oliebollen, a holland fánk

  • 2020.01.16.
  • 0


Magyarországon, ha beütünk egy ételnevet a keresőbe, akkor többnyire valamilyen receptgyűjtő oldal jelenik meg. Itt étel-ital-süteményleírások tízezrei sorakoznak, és nem fizet érte a szakácsoknak senki. A honlapok tulajdonosai viszont a reklámokból valószínűleg jól megélnek. Nem is értem, hogy lehet ez legális. Azt sem, hogy miért nem készítenek a szakácsok saját blogot. Persze így sokkal többen megnézik. Én is elkezdtem feltölteni az egyik oldalra, aztán befejeztem, mert nekem nem az az érdekem, hogy megmutassam, milyen ügyes vagyok, hanem segíteni szeretnék másoknak lelki útmutatót (is) kínálva. Nagyon tisztelem azokat a blogger barátnőimet, akik mindig részletes fázisfotókat mellékelnek, ezzel szemléletesen mutatják be a folyamatokat. Nagyon hasznos, de én nem vagyok ilyen precíz. Most is csak egy-két kép mutatja, hogy a fánk hogyan kezdte pályafutását. Citromhabnál láttam meg, utána elkezdtem nézelődni holland blogokon, miután beírtam az oliebollen szót. Egy gyűjtőoldal se jött be. Úgy látszik, hogy a hollandokat nem tudták így kihasználni, mint minket.
Nagyon finom, farsanghoz is illő fánk sikeredett. A karácsonyi püspökkenyérből maradt kandírozott gyümölcsöket fel lehet használni, de átlényegül a báli szezonra.Fél adagból készült:Hozzávalók:25 dkg finomliszt1.5 dkg friss élesztő2.25 dl tej1.5 dkg cukorfél alma hámozva, lereszelve5 dkg mazsola5 dkg kandírozott narancshéj1 narancs reszelt héja1 fél mokkáskanál őrölt fahéj0.25 ml rumcsipet sóolaj
Elkészítés:A mazsolát és a narancshéjat egy órára beáztatjuk a rumba.Az élesztőre öntünk egy kicsit a meleg tejből, és egy kis cukorral együtt felfuttatjuk. A lisztet, cukrot, maradék tejet, fahéjat, sót keverőtálba tesszük, és jól elkeverjük. Utána hozzáadjuk a többi anyagot a rummal együtt. Letakarjuk, és egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk. Utána két olajozott kanál segítségével bő, forró olajban kisütjük őket. Megszórhatjuk porcukorral.Bibliás elmélkedés:
A Bibliában több helyen is van szó arról, hogy a dolgozókat meg kell fizetni. Még az állatokra is gondol Isten: "A nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!" (5. Mózes 25.4)"Méltó a munkás a maga bérére." (Lukács evangéliuma 10.rész 1.vers)Egyes írásmagyarázók szerint nemcsak a bálványimádás miatt került fogságra Izrael az Ószövetségben, hanem azért is, mert a gazdagok nem jól bántak a munkásokkal, és nem tartották meg a szombat-évet, amikor nem lett volna szabad bevetni a földet. El kellett volna hinni, hogy Isten abban az évben is gondoskodik, ahogy megtette a sivatagi vándorlás idején, amikor kijöttek az egyiptomi fogságból. 6 napig szedhették a mannát a földről, abból készítették az élelmüket, de a hetedik napon nem. Mégis elég volt.
A munkás bérének a visszatartása olyan súlyos bűnnek számít a Szentírás szerint, hogy a gyilkossággal egyen értékű.
A mi helyzetünkre talán úgy lehet alkalmazni ezt, hogy ne éljünk vissza senki szorult helyzetével. Ha valakinek anyagi gondjai vannak, és áron alul akar eladni valamit, akkor is fizessük meg az értékét. És lássuk meg, hol van szükség egy kis adományra, és ne késlekedjünk segíteni.