Virslis rácsos. BÚÉK!

  • 2019.12.30.
  • 9


Itt az év vége!
Egy újabb ünnep, egy újabb ok az evésre, ivásra. Már ma elkészítettem ezeket a finom sós sütiket, de
tulajdonképpen én nem is szoktam semmi nehezebb ételt kívánni szilveszter este. Virslit is csak azért készítek, mert hagyomány, de egy-két darabnál többet nem eszem meg. Régebben sertésmájat sütöttem este, idén kocsonya lesz.

Mi nem fogunk sokat inni. 4 órakor lesz a gyülekezetben az óév búcsúztató istentisztelet, kb 6-ra éünk majd haza, mert biztos, hogy beszélgetünk egy kicsit a hívekkel. Nagyon szeretünk ide járni, bár messzire van az otthonunktól. Addig tart a szolgálat, amíg új lelkészt kapnak. Egyelőre nincs kilátásban.Az év utolsó alkalmán a lelkészek általában mérleget készítenek, elmondják nagy vonalakban, hogy mi történt az évben, pénzügyi beszámoló is szokott lenni.Van olyan gyülekezet, ahol szilveszterkor együtt maradnak, és imádkozva, beszélgetve, énekelve, társasozva várják az éjfélt. Mi ezt nem tervezzük, igyekszünk haza. Bár nem örülök az enyhe télnek, mert meglesz ennek a böjtje, de most jól jön, hogy nem kell a nagy hóban autózni hazáig.Több helyen láttam ilyen rácsos virsliket, végül is a Budafoki élesztő youtube oldaláról lestem el az összeállítást (a lap alján). A tészta viszont saját. Virslis lábtörlőnek is hívják, de nekem így jobban tetszik: virslis rácsos.
Hozzávalók:40 dkg finomliszt10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt1.5 dkg só2 dkg élesztő25 dkg margarin3 dl tej1 teáskanál cukorElkészítés:A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A kétfajta lisztet és a sót összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáöntjük a tejet, és összegyúrjuk. Kétszeresére kelesztjük, majd két cipót formázunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk egy gáztepsi nagyságúra. A képeken látható módon elkészítjük a süteményt. A szabad végét lezárjuk egy tésztacsíkkal, és úgy fektetjük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 250 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Túrmezei Erzsébet: Újévi kérésLáttam, Uram, Istenem!Egyik béna volt, a másik aszott, sárga...vagy nem volt lába...De a te fényed hullt a betegágyra!Hitükkel elrejtőztek nálad,