Sajtos pogácsa rúdban

  • 2019.12.10.
  • 4

Ha vékonyabbra nyújtom, akkor ropogósabb. Ha még vékonyabbra nyújtom, akkor még ropogósabb. Ha egészen vékonyra nyújtom, akkor teljesen ropogós. Így viszont puha maradt a közepe, ami nem akadályozott meg bennünket abban, hogy gyorsan betoljunk 2-3 darabot még melegen. Azért nem többet, mert karácsonyra készült, és ment a fagyasztóba. Igyekszem olyasmiket sütni, amiket lehet jó előre. Mivel 35 km-re lakunk a gyülekezettől, sok időt vesz el az utazás. Elő kell készülni.
Már van néhány sajtos pogácsa recept a blogon. Itt egy,
meg itt egy kalonjjee-val(fekete hagyma mag)Juhsajtos kifli is szerepel a blogban:Sajtos rudat viszont még sohasem készítettem, pedig szeretjük.
Hozzávalók:1 kg liszt20 dkg margarin4 dkg élesztő1 kockacukor1 dl tejkb fél l tejföl2 tojáskb egy lapos evőkanál só15-20 dkg sajt1 tojásElkészítés:Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, a margarint elmorzsoljuk benne. Mélyedést készítünk benne és beleütünk 2 tojást, hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, a sót, kb 10 dkg reszelt sajtot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Inkább kemény legyen, mint lágy. A tejföl mennyiségét ehhez igazítjuk. Nem kell keleszteni, azonnal dolgozunk vele. Utána kinyújtjuk, késsel bekockázzuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, és addig szaggatjuk, amíg megtelik egy tepsi. Mindegyik pogácsát fejjel lefelé felvert tojásba mártunk, és visszafordítva megszórjuk reszelt sajttal.

A többi tésztát a képen látható módon kinyújtjuk, derelyevágóval csíkozzuk, megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Kikent tepsibe tesszük, hideg sütőbe toljuk. Itt légkeverést használtam 200 fokon.