Igazi mákos guba torta

  • 2019.12.22.
  • 2

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!...........Két másik guba is van már a blogon. Egy torta
és egy gasztroajándék.
Az előző kifliből készült, krémmel, a másik igazi gubából. Régen ugyanis a gubát kényérsütéskor szakították ki a tésztából, és a kemencében sült ki a kenyérrel vagy utána. Ezt a módszert vettem át most, mint a gasztroajándéknál. Onnan másoltam át a receptet is, a fázisfotókat ott lehet megnézni.A kenyérsütés nálam így történik (Boros Valika
receptje
alapján), de sütés előtt kivettem a tészta kb 1/3-át a gubának. A képen több látszik, de fotózás után még adtam a kenyérhez. Fázisfotók itt.
Hozzávalók:-kenyérsütés:1 kg kenyérliszt BL 803 dkg élesztő2 dkg só6 dl vízElkészítés:Előző este vagy reggel elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg lisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.Másnap vagy késő délután adunk hozzá 60 dkg lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 3 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk, egyik felét kenyérsütő formába tesszük, tetejét bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. A másik feléből rudakat sodrunk, és úgy sütjük ki. 10 perc után begyújtjuk a sütőt légkeverésre 250 fokra, a kenyeret
és a rudakat jól megspricceljük vízzel, és kisütjük. A kenyeret a szokott módon fogyasztjuk, a rudakat karikára vágjuk, hagyjuk szikkadni. Félreteszünk annyit, amennyivel ki lehet bélelni a formát, és beáztatjuk tejbe. A krémhez elkeverjük a tojássárgáját és a tejet, állandó keverés mellett felfőzzük, és hozzáadjuk a többi anyagot. Elkeverjük benne a gubákat. Kicsit várunk, és jól felszívja a nedvességet. A képen látható módon töltjük meg a kis tortaformát, 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a felvert tojáshabot ráhalmozzuk és visszatoljuk, amíg megpirul. Vaníliasodóval vagy borsodóval vagy csak úgy, magában fogyasztuk.-krém:3 tojásfél liter tej10 dkg darált mákcukor vagy édesítő1 teáskanál vaniliaaroma(citromhéj)(mazsola)