IV. Ennivaló úti beszámoló Kárpát-aljáról. 5. rész: Pelmeni

  • 2019.11.27.
  • 2

Nagydobronyban, az Irgalmas samarinánusról elnevezett református gyermekotthonban láttunk először pelmenit, ami egy orosz, hússal töltött tészta. Az itt gondozott gyerekek készítették, és tálalták. Nem kóstoltuk meg, mert már későre járt az idő, de vettem fagyasztva, és itthon elkészítettem.
Az otthon, bár állami feladatokat lát el, nem kap állami támogatást. Külföldi segélyből, és sok magyar ember áldozatos munkájából és támogatásával tudják gondozni.
A Wikipédián olvasható egy ismertető.A Református Szeretetszolgálat is támogatja Kárpát-alját. Most egy gálaestet hirdettek, melyet a Marriott hotel is támogat. Itt olvashatnak erről bővebben.Szernyén fájó szívvel búcsúztunk. Kedves, hívő testvéreket ismertünk meg, akik hősiesen állnak a helyükön Istenért és a népért.
Jó volt behallgatni az énekkarukba, látni az ifjúságért végzett szolgálatot. Csak remélhetjük, hogy megmaradhatnak keresztyénként és magyarként.Néhány vásárfia a családnak:A Kárpát-aljáról szóló úti beszámoló többi részét itt olvashatják.Nagydobronyról egy gyönyörű kisfilm:Képek a nagydobronyi református templomból:Felirat a templomból a Római levélből: "Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét megtartatik."(mennybe jut)
A szeretetotthonról:A otthonban többnyire hátrányos helyzetű családokból érkeznek a gyerekek, alkoholizmus, reménytelenség jellemzi a szülőket. Katona Viktória lelkésznő így beszél a gyerekekről: "Szerintem nagyon küzdenek ők az Istennel. Ez egy óriási küzdelem. Nekem legtöbb esetben az jut eszembe, amikor Jákób a Jabbók révén küzdött. Nagyon sok esetben az Istent hibáztatják azért, ami történt velük. Ebből kilépni, ezt felülírni azzal a szeretettel, amit az Isten gyakorol az ember felé ez nagyon sok imádság, nagyon sok könny, nagyon sok küzdelem, és nagyon sok felismerés. Amikor átélik azt, hogy az Isten számukra egy megtartó erő, hogy Isten kiemelte őket és megszülethettek ismételten, amikor idekerültek a gyermekotthonba, akkor boldogság és öröm. Megkönnyebbülnek...folyamatosan megpróbáljuk eléjük élni az Isten szeretetét. Ez az igazi tanítás a mi számunkra is, hogy gyümölcsöt teremjünk, és az ő számukra is, hogy egy új életet mutasson. Nem kell, hogy olyan legyél, mint a szüleid, nem kell, hogy ugyan oda visszasüllyedjél."Az otthonban dolgozók a jézusi mondatot próbálják megélni:"Ha én felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindenkit." (János evangéliuma 12. rész 32.vers)