Zabpelyhes almás pite reszelve. Kicsit diétás

  • 2019.09.28.
  • 5

Alig hiszem, hogy csak harmadszorra sikerült idén összegyűjteni a családot. Régebben havonta gyűltünk egybe. "Legközelebb pedig a kórházban fogunk találkozni!" -
vicceskedtek, mert Juci lányom kisbabát vár. Az esküvőről itt adtam hírt, remélem a keresztelői ebéd is szerepel majd.
Mivel várandóssági cukros lett, jobban át kellett gondolni a menüt, bár a párom miatt is figyelni kell, de azért ő rugalmasabb. Juci viszont lelkiismeretesen számolja a szénhidrátot, betartja az időket. Ebből a sütiből is csak korlátolt mennyiséget ehetett, pedig nagyon ízlett neki, de hát a baba egészsége az első. A rebarbarás lepény/béles/pite alapján dolgoztam, de diétásabban.
Hozzávalók:-tészta:20 dkg finomliszt20 dkg zabpehelyliszt1 sütőpor2 evőkanál Sorbitum édesítő15 dkg vaj2 tojássárgája3 ek tejfölcsipet só-töltelék:1 kg almabúzadaraElkészítés:
A liszteket összekeverjük a sütőporral, sóval, szétmorzsoljuk benne a vajat, és gyorsan összegyúrjuk a tejföllel, melyben előtte elkevertük a tojássárgáját.
Nagyon merev tésztát kapunk. Kis vizet is öntünk hozzá. Fél órát pihentetjük. Két részre osztjuk. Az egyiket kicsit kinyújtjuk lisztezett deszkán, és egy közepes tepsibe fektetjük. Nagyon nehezen ment, de le tudtam nyomkodni, hogy egyenletesen terüljön el.
Megszórjuk búzadarával. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, és szétterítjük a tésztán. Mivel ennyire nehezen ment a nyújtás, a tészta többi részét a nagy lyukú reszelőn ráreszeltem. 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Az almát nem ízesítettem, mert nagyon finom, aromás jonatán volt. A család véleménye megoszlott. Aki szereti a fűszeresebb falatokat, az íztelennek találta. Mások viszont örömmel üdvözölték a gyengéd ízhatást. Én is, bár a fűszereseket is kedvelem.
Nagyon megtetszett a facebookon ez a tábla. Gondoltam, megosztom: