Vargabéles

  • 2019.08.13.
  • 6

Szívesen mondanám, hogy itt illatozik az asztalon, de ez már régi kép. Valamikor a tavasszal készült, csak elfelejtettem. Horváth Ilona szakácskönyve alapján sütöttem, és nagyon finom lett, csak ajánlani tudom. Állítólag Erdélyből, Marosvásárhely környékéről származik a recept. Réteslapot vagy omlós tésztát használnak az aljához, én az előbbivel alapoztam.
Hozzávalók:kész bolti réteslapolaj vagy vaj-töltelék:15 dkg cérnametélt (12 dkg lisztből és 1 tojásból készült levestészta)40 dkg túró1 dl tejföl2 tojássárgája3 evőkanál cukor5 dkg mazsola
a tojások felvert habja(vaníliáscukor, citromhéj)-tetejére:felvert tojásElkészítés:A réteslapot kettéosztjuk, és az egyik felét egy tepsi (30x20cm)
aljára fektetjük. Általában több réteg jön ki márkától függően, ezért a rétegek közé olajat vagy olvasztott vajat kenünk. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, langyosra hűtjük, és összekeverjük a töltelékkel. A réteslappal bélelt tepsibe öntjük. A fedőlapokat ráhelyezzük, a tetejét megkenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt kisütjük. Még melegen kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral, és melegen tálaljuk.