Töltött káposzta zabtörettel

  • 2019.08.24.
  • 5

A keleti országrészben, a Nyírségben, Szabolcsban paradicsommal főzik a töltött káposztát. Lehet, hogy máshol is. Én Nyíregyházán ettem egyszer, és most Boros Valikánál láttam kukoricadarával, de ilyen nagy szemű darát sehol sem kaptam, csak a puliszkának valót. Viszont a Tescoban szembejött velem ez a zabtöret. Na, lássuk, mit tud!Nem tudom, hogy kukoricával milyen lett volna a káposzta, de zabtörettel egészen érdekes lett. Mindenestre kicsit diétásabb a zab miatt. Talán lóhúst kellett volna beszerezni, hogy stílszerű legyek, :), de sertéshússal készült. Idegenkedem a lóhústól.Hozzávalók:1/2 kg darást sertéshúskb 10 levél fejes káposztasóborshagyma25 dkg zabtöretzsír1/2 liter paradicsomléElkészítés:A káposztaleveleket forró vízzel leöntjük, hogy megpuhuljanak a töltéshez. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük. A zabtöretet több vízben átmossuk, és a hagymához adjuk. Víz hozzáadásával főzzük egy keveset. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a húst is, és egyet rottyantunk rajta.
A leveleket a szokott módon megtöltjük. A nagyobbakat ketté is vághatjuk.
Fázisfotók itt, a hagyományos töltött káposztánál.
Egy lábas aljára sorakoztatjuk, leöntjük sós vízzel, és 30-40 percig főzzük. Ha sok lé marad alatta, akkor leöntjük, és úgy töltjük rá a paradicsomlét, ha szépen elfőtte, akkor nem is kell leönteni. Még főzzük együtt 10-15 percig, és kenyérrel fogyasztjuk. Saját sütésű barna kenyérrel kínáltam.
Van cserépedényem, amiben főzhettem volna, de nem voltam szerencsés a csirkesütővel, így nem mertem megpróbálni. Második használat után megrepedt.

Címkék

Sertés Pork