Túrós batyu

  • 2019.07.11.
  • 8

Évi remekelt megint. Éppen arra gondoltam, hogy meg kellene már tanítani neki a kelt tészták készítését, amikor előállt ezzel a kéréssel. Így aztán nekiláttunk. Én csak a kellő lelki támogatást biztosítottam, és lekentem a batyukat tojással. Limara receptjét követtük, kevesebb cukorral, és édesítővel a túrónál. Egy új módszert tanultunk nála, nagyon megörültem neki.Hozzávalók:-tészta60 dkg liszt3,2 dl tej1 tojás1 mk. só2 evőkanál. cukor8 dkg olvasztott vaj2,5 dkg élesztő-töltelék:40 dkg túró1 evőkanál Sorbitum édesítőszer2 tojássárgája2 tojásfehérje2 csapott evőkanál búzadara1 tojás a kenéshezElkészítés:Legnagyobb meglepetésemre Limara nem futtatta fel az élesztőt, hanem mindent beletett a dagasztó tálba a vaj kivételével, és 10 percig dagasztotta . Utána öntötte bele az olvasztott vajat, és tovább dagasztotta, amíg szép hólyagos lett. Közben készült el a töltelék. Mivel Évi nem szereti a mazsolát és a citromhéjat, ezek kimaradtak. A fehérjét felverte, és úgy adta az összekevert töltelékhez.
Aztán átgyúrta a tésztát, 3 mm vastagra kinyújtotta, 10x10-es négyzeteket vágott belőle, és rákanalazta a túrót. Jó bőven rakta, így elfogyott, és néhány lekváros bukta is készült. A négyzetek sarkait össze kellett fogni, és csavarni rajta egyet, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ez egy nagyon jó módszer, szépek is lettek. Megkentem a felvert tojással, sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percig keltek, 180 fokra előmelegített sütőbe toltuk, és kisütöttük.

Címkék

Kelt Tészta