Hangyák és kakasok

  • 2019.07.17.
  • 1

A mentaszörppel kezdődött. Véletlenül a kancsó elöl maradt egy kis szörppel az alján. Reggelre tele lett hangyatetemekkel, és körülötte is csak úgy rajzottak. A kancsót kimostam, a hangyákat eltávolítottam, asztalt letöröltem stb. Sajnos hiába. Újabb és újabb egyedek jöttek, lázasan keresve a szörpös üveget. Behatoltak a kamrába is, és meg is találták a bodza-és a mentaszörpöt. A kamrát kipakoltam, letöröltem a polcokat, de a hangyák nem tűntek el. Fel-le masíroztak az oszlopokon, mintha meg lennének babonázva. Mit kereshetnek? A lányok találtak egy cukros zacskót tele apró állatkákkal. Szinte megrészegülve rohangáltak benne fel-és alá. A zacskót kivittem a konyhaablak elé, hátha megállnak ott, megkapva a vágyva-vágyott édességüket. Mert arra rájöttünk, hogy az édeset keresik, és valami repedésen jöhetnek befelé. A ház már több mint 30 éves, nem csoda, ha nem "zár" rendesen.
Gyümölcsdarab, kávéscsésze, fagyis pohár nem maradhatott elöl anélkül, hogy egész raj ne lepte volna el.
Aztán váltottak, és lényegesen csökkent az egyedszám. Mostanában a nyers hús a favorit. A zacskót, tálat azonnal mosogatni kell, mert túl nagy vonzerővel bír. Én 75 kg vagyok, de kifognak rajtam ezek a csöpp kis betolakodók. Persze lássuk meg a dolog jó oldalát: lehetnének egerek vagy patkányok is (Jaj!). Lehetne légyinvázió, mint egyik ismerősünknél, aki birkákat nevelt, és szinte rajzottak a legyek a konyhában.
Végül is egész jó a helyzet. Ártalmatlan, betegséget talán nem terjesztő kis lények vendégeskednek időnként. A szabadban hasznosak, hiszen lebontják a szerves hulladékokat. Életmódjuk nagyon hasonlít az emberéhez abból a szempontból, hogy egész komoly szervezettségük van. Államuk, vándorlásaik, csatáik, ahogy a wiki írja:" Egy telep nagy territóriumot igényelhet." Hát ezt veszem észre! Nem lehetne a szomszéd felé terjeszkedni? Esetleg megkeseríthetnék a 4 kakas életét, akik a nap bármely, hangsúlyozom: bármely szakában hajlandók kukorékolni. Éjjel 2-kor, hajnali 4-kor is akár. A parókián nagy csend volt, mert óriási kert vett körül bennünket, és az út sem volt forgalmas. Szinte sokkolóan hatott volna ezután csak egy kakas is, nemhogy 4 pszichopata szárnyas. Egyszer egyet megláttam a kertben. valahogy átrepült, és komolyan kezdtem foglalkozni a gondolattal, hogy nem fog visszarepülni, de ismertem a Biblia idevonatkozó utasítását a szomszéd kertjébe tévedt bikáról. Hajtsd vissza! Azért nem mentem a közelébe, de egy imát felküldtem azzal a határozott meggyőződéssel, hogy a kérés teljesen jogos: akár a szomszéd húslevesében is szívesen látnám, ha már nem hajlandó rendes, tisztességes kakasként viselkedni neveletlen társaival együtt. Teljesen rendben van, hogy hajnalban kukorékol, ez az élet rendje, de éjfélkor, 2 órakor!Ha megláttam volna valakit a gazdái közül, akkor szólok neki, de így is visszament magától.
A hangyák meg maradtak.nem tudom, hogy másnál is van-e ilyesmi, és mit lehet tenni ellene.Photo by
Wolfgang Hasselmann
on
UnsplashPhoto by
sydney Rae
on
Unsplash

Címkék

Maradék Left-Over