Pihe-puha zsemle

  • 2019.06.29.
  • 8

Fenséges ízű zsemle érkezett Juci lányomtól a grillezésre.Hozzávalók:1 ek szárított élesztő55 g porcukor125 ml meleg víz600 g kenyérliszt1.5 teáskanál
só250 ml tej50 g vaj olvasztott hűtött2 szobahőmérsékletű tojás villával felvervekenéshez 1 ek olvasztott vajElkészítés:Az élesztőt és 2 teáskanál porcukrot egy tálba öntjük, megkeverjük, és hozzáadjuk a vizet. Hagyjuk megkelni.A lisztet, maradék cukrot, sót egy másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejet, tojást, vajat, élesztős keveréket. Jól elkeverjük. letakarjuk egy konyharuhával, és 1.5 óráig kelesztjük 25 fokos hőmérsékleten, amíg háromszorosára kel. Buborékosnak kell lennie. Átkeverjük a lapáttal, egy lisztezett gyúródeszkára helyezzük, lenyomkodjuk a tenyerünkkel,
rudat formázunk belőle, 4 darabba vágjuk, amelyekből 3 darabot vágunk, összesen 12 darabunk lesz. Mindegyik darabot lenyomkodunk a tenyerünkkel, felcsippentjük a széleinél fogva, majd megfordítjuk, és csinos labdává alakítjuk. Használjunk lisztet. A zsemléket a tepsibe helyezzük kelni, és megkenjük őket. Hagyjuk kelni kb 2/3-ára, nem kell kétszeresére. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megkenjük vajjal.31.5cmx23.5cm tepsit használunk. Hozzáteszem kábé. Juci itt találta a receptet:https://www.recipetineats.com/soft-no-knead-dinner-rolls/
"Gondot visel róluk Istenük, az Úr, jóra fordítja sorsukat." (Biblia: Sofóniás könyve 2.rész, 7. vers)