Gluténmentes kovászos uborka

  • 2018.06.12.
  • 6


Őszintén meg kell mondanom, hogy ez nem kovászos, mert nincs benne kenyér, de olyan az íze, mintha kovászos lenne. Sváb kovászos uborkának is hívják, de akkor sincs benne kovász.
Gondolom, hogy eredetileg a hazánkban élő németek készítették.
A lényeg az, hogy azok is fogyaszthatják, akik egyébként nem ehetnek gluténtartalmú ételeket, tehát a hagyományos kovászos uborkát.
Szottyos, öreg krumplival készül, és már van egy ilyen recept a blogon, de abba nem tettem fokhagymát és káposztát sem. Igazi 5 literes üveget használtam. Amint látható, gyönyörű zöldes színe van, és egy üvegpecsét mutatja az űrtartalmát. Nem tudom, hány éves lehet.Hozzávalók:2,5 kg közepes uborka2 evőkanál só2 nagy csokor kapor2 nagy öreg krumpli1 gerezd fokhagyma1/4 káposztavízElkészítés:Az uborkákat megmossuk, végeit levágjuk, a két végén ellentétes irányban bevágjuk. Az üveg aljára helyezzük a karikára vágott krumpli egyik felét, rá a kapor felét, majd az uborkákat szép sorban. Krumpli majd kapor követi, beledobjuk a fokhagymát is, és felengedjük meleg vízzel. Literenként egy púpozott evőkanál sót keverünk hozzá. Én mindig száras kaprot teszek a tetejére, hogy lefogassam.Napos helyen hagyjuk érlelődni. Akkor jó, amikor már az uborkák elvesztették a színüket. Az időjárástól függően 3-4-5 nap. Ekkor leszűrjük, és hideg helyre tesszük.