Juhtúrós kifli

  • 2018.04.02.
  • 3


Ha az embernek 7 gyereke van, és felteszi azt a könnyelmű kérdést, hogy mit süssön húsvétra, akkor nem kell meglepődnie, ha hétféle választ kap. Szegény 2-s cukorbeteg férje esetleg még a 8. változattal áll elő. Úgyhogy kifejezett öröm, hogy csak négyféle igény született: szilvás bukta, darázsfészek, sajtos pogácsa és juhsajtos kifli. Ez utóbbi elővigyázatlanságból jött szóba. Egyik fb csoportban osztottam meg sós sütemény ajánlatként, benne maradt az egérben, és a családunk fb csoportjában véletlenül belinkeltem. Azonnal jött a like, és a kérés: juhsajtos pogácsát! Ha nem is juhsajtos, de juhtúrós született. A fázisfotókat a juhsajtos bejegyzésből kölcsönöztem, a recept is ugyanaz, csak 30 dkg lisztből, egy kis gombóc juhtúróval helyettesítve a sajtot. Ez az eredeti képe:Juhsajtos kifliA juhsajtos kifli fázisfotóiTészta:30 dkg finomliszt2 dkg élesztő70 ml tej1 csipet cukor2 mokkáskanál sókb 1 dl langyos víz0.5 dl olajTöltelék:
Ráma margarinjuhtúróDíszítés:szezámmagjuhtúrótejVégül is a sajtos pogácsát elnapoltam, de a többi elkészült.
Elkészítés:A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe keverjük a kelt tészta hozzávalóival, és jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, és egyenként kerekre nyújtjuk. 4 felé osztjuk mindegyik cipót, és egy kis kocka margarint, és egy csipet juhtúrót teszünk rá. A szélesebb végétől indulva feltekerjük, és margarinozott tepsibe tesszük. Ott még fél órát pihentetjük. A tetejére tejben elkevert juhtúrót kenünk és szezámmagot szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.Bibliás elmélkedés:"Nincs itt, mert feltámad