Darázsfészek

  • 2018.04.04.
  • 2

A juhsajtos kiflinél már írtam, hogy négyféle sütemény igény érkezett idén húsvétra. Szilvalekváros bukta már van a blogon kettő is itt és itt. A darázsfészek viszont még nem szerepel, pedig népszerű kelt tészta nálunk. Még aranygaluskával kooprodukcióban is szerepelt kisdarázs néven. Aranygaluska külön is van dióval, mákkal, mogyoróval. Ilyen, olyan, amolyan öntettel. Tehát eljött az ő ideje is.
Most Limara szilvás buktájánál írt kelt tészta receptet használtam némi változtatással, nem a Horváth Ilona-féle darázsfészket, mert megfeleztem az adagot, és így lett bukta is.Hozzávalók:-tészta60 dkg lisztcsipet só2 evőkanál cukor2 tojás2-3 dl tej5 dkg olvasztott margarin3 dkg élesztő-a tetejére2 csomag vaníliás cukormargarintej, cukorA lisztet keverőtálba tesszük, és egy kis mélyedést készítünk benne. Az élesztőt egy kis cukorral felfuttatjuk, beleöntjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejet és a tojást is. Kicsit elkeverjük, majd bekapcsoljuk a dagasztót és szép gombóccá dagasztjuk az egészet. A vége felé hozzáadjuk a margarint is. Pihenni hagyjuk, amíg kétszeresére kel. Átgyúrjuk, gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Megkenjük margarinnal, rászórjuk a vaníliás cukrot, és előmelegített 200 fokos sütőben pirosra sütjük. A végén rálocsoljuk a cukorral elkevert meleg tejet, és egy kicsit visszadugjuk a sütőbe. Legjobb akkor, amikor még meleg, de ez a mennyiség egyébként is csak ritkán éri meg a kihűlési fázist. Mivel együtt sütöttem a buktával, légkeverésesre állítottam a sütőt (csak a pontosság kedvéért említem meg).