Reform zserbó 2 cukorbetegeknek (is) zabkorpával

  • 2018.02.26.
  • 5

Január közepén a férjem kórházba került. Az alapprobléma szívritmuszavar volt, de a magas vérnyomását is kezelték, ráadásul kiderült, hogy 2-es típusú cukorbeteg. Egy hét múlva kiengedték szigorú utasításokkal, és új gyógyszerekkel. Az első ijedség elmúltával át kellett szerveznie az életét. 180 gramm szénhidrátos diétára állították, amit szigorúan betart. Hogy ne kelljen teljesen aszkétaként élnie, cukorbetegeknek való sütiket is fogok sütni. Már van egy zserbó a blogon teljes kiőrlésű liszttel, most zabkorpával készítettem.A zabkorpa nagyon hasznos a diétázóknak:csökkenti a vérnyomást, a 2-es típusú cukorbetegséget, az inzulinrezisztenciát, a koleszterint, jó az emésztésre is. Keverhetjük müzlibe, húsos, zöldséges ételekhez, ragukhoz. Mivel a férjem kedvenc süteménye a zserbó, ezt sütöttem először. Az alaprecept az Édes Élet magazinból való, de változtattam rajta egy keveset.Hozzávalók:A hozzávalók egy része-tészta14 dkg zabkorpa10 dkg finomliszt2 evőkanál xilit1 teáskanál sütőpor10 dkg margarin40 ml víz-töltelék3 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár2 evőkanál xilit15 dkg darált dió-máz5 dkg margarin2 evőkanál Eritritol30 g keserű kakaóporElkészítés:A zabkorpát finomra daráljuk, és összekeverjük a liszttel, sütőporral,
xilittel. Összemorzsoljuk a margarinnal. 40 ml vízzel alaposan összegyúrjuk. Ha kevésnek találjuk a vizet, picit még tehetünk bele. Három cipót formázunk belőle, és kerekre kinyújtjuk.
Az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a lekvár felével, rászórjuk a dió felét, melyben elkevertük a (jelen esetben fahéjas) xilitet, majd ráemeljük a másik lapot, és ugyanígy elkészítjük. Az utolsó lappal befedjük, villával megszurkáljuk, és 200 fokon kb 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, rásimítjuk a mázat. Ehhez kikeverjük az olvasztott margarint az édesítőszerrel
és a kakaóporral. Felszeletelve tálaljuk.Ha valaki nem cukorbeteg, készítheti rendes cukorral is.