Stollen, a drezdai kalács JÁTÉKRA!

  • 2017.12.17.
  • 5

Sajnos még csak hárman jelentkeztek a játékra, melyet itt hirdettem meg, de két kitűnő süteménnyel. Még várom a többieket.

Mire megsütöm a stollent 151-szer, egészen tökéletes lesz. Most szépen egyben maradt, nem úgy, mint tavaly, bár a sütés közben a gondosan megformázott teteje eldeformálódott kicsit, de így is lehet látni a sajátos stollen alakot: mintha a Kisjézus lenne bepólyálva. Az íze kitűnő, nem vártuk meg mi sem a karácsonyt a felvágással, de a hátralevő részt igyekszem megmenteni addig.Hozzávalók:
150 g mazsola5 ml rum - barna500 g búzaliszt (BL55)1 csipet só10 csomag vaníliás cukor 100 g porcukor50 g élesztő (friss)2 dl házi tej100 g vaj10 dkg margarin1 tojás 10 dkg kandírozott narancshéj10 dkg kandírozott citromhéj10 dkg hántolt egész mandula (lemaradt a képről)fél teáskanál őrölt fahéj fél teáskanál őrölt szegfűszeg fél mokkáskanál őrölt szerecsendió 1 evőkanál reszelt citromhéj1 evőkanál reszelt narancshéj A díszítéshez: vaj porcukorElkészítés:A mazsolát beáztatjuk egy kis meleg vízzel elkevert rumba, és fél óráig állni hagyjuk. Ha nagyon nagy szemű, akkor apróbbra vágjuk. Az élesztőt elkeverjük a meleg cukros tejben, és hagyjuk felfutni. A mandulát
apróra
vágjuk. Ha a kandírozott gyümölcs nem elég apró, akkor azt is. Az élesztős tejhez hozzáadjuk a felolvasztott vajat és margarint, az őrölt fűszereket és citrushéjakat, valamint a tojást. A lisztet beletesszük a keverőüstbe vagy a tálba, amiben dagasztani fogjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, és ráöntjük ezt a tejes keveréket. Nagyon alaposan, szinte hólyagosra dagasztjuk (géppel 10-15 perc). Hozzáadjuk a lecsurgatott mazsolát, a mandulát és a gyümölcsöket. Jól átgyúrjuk, majd letakarva kelesszük 90 percig. A sok vajtól lassabban kel. Ha kétszeresére kelt, akkor a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a tésztát deszkán oválisra nyújtjuk. A hosszanti közepébe nyújtófával mélyedést nyomunk, és ebbe fektetjük a tészta egyik felét. Kis gerincet formázunk a tetején, majd sütőpapírral bélelt tepsiben még kelesztjük 15 percig sütés előtt. Ha kész, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és alaposan megszórjuk porcukorral. (recept innen
,változtatásokkal)Bibliás elmélkedés a Csendes percek című kiadványból:"...de az Úristen nem volt a szélben...és nem volt a földindulásban sem. ...nem volt az Úr a tűzben sem. És a tűz után egy halk szelíd hang hallatszott." (I.királyok 19.11-12)Mivel első lakásom rendkívül kicsiny volt, karácsonykor csak egy nagyon kis fát állítottam. Sikerült egy kis betlehemes jelenetet is találni, amit a fa alá készültem tenni. Óvatosan csomagoltam ki egyenként a pásztorokat, az állatokat, az angyalt és a szent családot. De óh, jaj! A kis Jézus, ami nélkül az egésznek nincs jelentősége,
hiányzott! Rémülten tettem tűvé mindent a dobozban, s végre megtaláltam az apró, gyermeki figurát.
Az, hogy Isten kisdedként küldte hozzánk Jézust, engem a kis dolgok fontosságára emlékeztet. Társadalmunk harsányan ünnepli mindazokat, akik nagyok és híresek. Isten értékrendszere azonban más. Nála az éhezőnek adott egy tál leves, a magányossal való együtt érző időtöltés, egy ijedt gyermek vigasztalása sokkal fontosabb. Csodálatos szépség és nagy ígéret van a szeretet apró megnyilvánulásának kifejezésében.Imádkozzunk: Istene a jászolnak és a halk szelíd hangnak, bocsáss meg, amikor elvakít a világi nagyság értékrendje. Segíts meghallani szavadat ha szolgálatra hívsz! Ámen-Ha a kis dolgokra figyelünk, nagy örömnek lehetünk részesei.
(Geraldine Plunkett Virginia USA)