Sertés Ramen

  • 2017.07.09.
  • 0

Sertés Ramen (öt főre)Hozzávalók a leveshez:1 kg sertéslapocka/comb3 répa5 újhagyma5 tojás3 gerezd fokhagymahüvelykujjnyi gyömbérszójaszószHozzávalók a tésztához:450 dkg liszt (akár kenyérliszt is lehet)két teáskanál szódabikarbónavíztésztagépElkészítés:A szódabikarbónát sütőpapírral bélelt tepsiben 150-180°C-on süssünk egy órán át. Ez azért kell, hogy a szódabikarbónából elpárologjon a víz, a megmaradt lúgos por pedig ragacsossá teszi a tésztát. Az eredeti recept Kínából ered, ahol a víz enyhén lúgos kémhatású volt, ázsiai boltokban lehet is ilyen vizet kapni, de ez a megoldás egyszerűbb és olcsóbb. Míg a szódabikarbóna sül, addig az alaplét készítsük el. A húst rakjuk egy fazékba, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy bőven ellepje, ezt valószínűleg majd még meg kell toldani a főzés során. Rakjuk mellé a késsel szétnyomott gyömbért (héjastul) és fokhagymát (héj nélkül, természetesen) valamint legalább két hagymát és akár zöldhagymát is, jól sózzuk meg és rakjuk fel főni, amíg a hús megpuhul. Ez alatt az idő alatt a tojást készítsük el. Főzzünk keménytojást, majd pucoljuk meg, és rakjuk őket egy tálba. Öntsünk rá szójaszószt, és ha esetleg szaké és mirin is van a háznál, az is mehet a páchoz. A tojás mindkét oldalát fél-fél óráig hagyjuk a szószban, hogy átjárják az ízek. Miután a szódabikarbóna megsült adjuk hozzá a liszthez, keverjük el benne, majd adjunk annyi vizet hozzá, hogy levestésztának megfelelő, semmiképp sem foszlós tésztát kapjunk. Ezután tésztagéppel nyújtsuk vékonyra, én 3-4-es fokozatot ajánlok, és ha esetleg van a gépen spagetti funkció, akkor azzal könnyen megoldható. Öt adagra osszuk a tésztát, és adagonként rögtön főzzük is meg.Vegyünk elő tálkákat, amelyek elég mélyek és nagyok. 2-3 dl szójaszószt melegítsünk meg tepsiben, és osszuk öt felé. Lehet, hogy többre lesz szükség, én 3-4 evőkanállal raktam minden tálba. Ebbe rakjunk a kész tésztaadagokat, forgassuk meg benne, majd szedjük rá a leves alaplét. A húst akár szeletekben, akár kis falatokban, csíkokban rakjuk a tetejére, valamint a félbevágott tojást és csíkokra/kockára vágott nyers répát és felkarikázott újhagymát is. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb feltéteket is, én ramen étteremben fafülgombával és babcsírával kóstoltam. (Többféle receptet használtam fel.)