Merengő

  • 2017.07.20.
  • 0

"Mikor még ajkamon sincs a szó, immár egészen érted azt, Uram."* Ez a bibliai igevers jutott az eszembe, amikor Noémi elkészítette a Merengőt. Katalinnál láttam ugyanis málnahabot, és nagyon megkívántam, de nem gyűlt össze annyi málna a kertben, amennyi kellett, a zöldségesben meg nem is láttam, így mindig halasztódott. Noémi így oldotta meg a kérdést. A név az angol meringue szóból származik, amely sült tojáshabot jelent.
Hozzávalók:400 gramm finomliszt80 gramm porcukorkéshegynyi sütőpor200 gramm margarin/vaj2 tojás sárgáraszükséges tej3 tojásfehérje80 gramm kristálycukor150 gramm málna, vagy bármilyen puha gyümölcsElkészítés:A lisztet, porcukrot és sütőport keverjük össze, majd morzsoljuk el a margarinnal. Adjuk hozzá a tojás sárgákat, gyúrjuk össze, majd annyi tejet öntsünk bele, amitől összetapad, de kis adagokban adjuk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos. Kivajazott formába tegyük, és sütőrizs vagy bab segítségével 200 °C-on süssük 15-20 percig. Vegyük ki és hagyjuk egy kicsit hűlni. A málnát villával törjük össze, és hagyjuk állni, hogy a leve kifolyjon. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd a gyümölcshússal keverjük össze. Oszlassuk el a tésztán, és rakjuk vissza a sütőbe 25-30 percre, amíg a tojáshab megsül és aranybarna színe lesz.*(139. zsoltár 4.vers)