Limara forralt boros kalácsa. 21. Szakácsmustra

  • 2016.12.21.
  • 7


Be kell látnom, hogy ha jó kalácsot akarok sütni, akkor be kell tartanom az utasításokat. Eddig csak lazán fogtam hozzá. Nem is lett ilyen fenséges, mint most.
Limara receptje alapján nagyszerű kalács készült. Csak apróbb változásokat végeztem. Felhasználtam az összes bort, nem csak a megadott 1.5 dl-t, így növeltem a liszt és a vaj mennyiségét.
A kalács az általam vezetett
Szakácsmustra
nevű gasztrojátékra készült. Még lehet csatlakozni.Hozzávalók:
- kovász1 dl langyos tej1 teáskanál cukor10 dkg finomliszt2 dkg friss élesztőA cukros tejbe morzsoltam az élesztőt, majd a lisztet alaposan elkevertem benne, és 2 órára ott hagytam az asztalon.- fűszeres bor:2 dl vörösboregy darab fahéjrúd5 szem szegfűszegkis szelet gyömbérvaníliás cukor(fél rúd vanília, egy csillagánizs, 2-3 szem kardamom)A zárójeles hozzávalókat nem tettem bele, mert nem kaptam, de Limara ajánlja. A vaníliás cukor a vanília rúd helyett van.
A bort felforraltam, beletettem a fűszereket, mindjárt elzártam a gázt, és 2 órára letakarva állni hagytam.- tészta50 dkg finomliszt6 dkg cukornagy csipet só1 tojás3 tojás sárgájaaz összes kovász2 dl forralt bor7 dkg vaj1 teáskanál szárított reszelt citromhéj1 teáskanál szárított reszelt narancshéj5 dkg mazsola3 evőkanál kandírozott vegyes gyümölcs-tetejére1 tojásszeletelt mandulaA dagasztógépbe mértem a lisztet, a cukrot, a sót, a tojások sárgáját és a tojást, a kovászt és a bort. 3-4 percig alacsony, majd 10 percig magas fokozaton dagasztottam. Végén hozzáadtam a puha vajat, a mazsolát és a gyümölcsöket. Egy óra alatt a duplájára kelt.Aztán lisztezett deszkán három darabba vágtam, és kis cipókat formáztam belőle, és 15 percig pihentettem letakarva. Aztán rudakat sodortam belőlük, és hármas fonással kialakítottam a kalácsformát. Felvert tojással megkentem, még 30 percig hagytam a deszkán, majd újra kentem, Közben kb. 170 fokra előmelegítettem a sütőt. A kalácsot megszórtam szeletelt mandulával, és kisütöttem. Kicsit korán kezdett barnulni, letakartam egy papírral, hogy ne égjen meg. Ezzel nem is volt baj, csak kissé elterült. Nem lett olyan igazán szép, de az íze pompás. Csak ajánlani tudom!A Szent Család