Mustáros meggybefőtt

  • 2015.07.11.
  • 5

Konyhavirtuóz
Nyári ízek télire... című
pályázatára készítettem, de majdnem elfelejtettem. Ha nincs a Meggyfesztivál nálunk, akkor a gépben marad.Tehát VKF! 73. forduló.Hozzávalók:30 dkg cukor3 dl víz1 kg meggy10 dkg mustárElkészítés:
A vízből és cukorból szirupot főzünk, majd beletesszük a szárától megtisztított meggyet. Egyszer felforraljuk, de vigyázva, hogy a szemek ne repedjenek meg. A gyümölcsöt szűrőlapáttal kiszedjük, és a szirupot felére beforraljuk, majd hozzákeverjük a mustárt. A kihűlt meggyet üvegekbe rakjuk, langyosan ráöntjük a mustáros mártást, lekötjük, és hűvös helyre tesszük.Eddig a recept Pelle Józsefnétől (Befőzés, házi tartósítás). Ha azonban nincs türelmünk kivárni, hogy felére apadjon a szirup, mint ahogy nekem sem volt, akkor érdemes visszatenni egy kicsit a forró szirupba a gyümölcsöt, kevés tartósítószert tenni rá, és száraz dunsztba tenni. A szemek egyébként mindenképpen megrepednek, kizárt, hogy egyben maradjon a forralás közben.Sült húsok mellé kiváló mártásnak. Természetesen kimagozva. Kellemesen összeérnek az ízek. Igazán különleges lesz.