III. Ennivaló úti beszámoló. Levendulaolaj

  • 2015.07.04.
  • 5

A Balatonon nyaraltunk, és először azt hittem, hogy ebből nem lesz gasztro beszámoló. A kertben növő vadcseresznyéből ugyanis mégsem készítettem pitét, mert keserű és savanyú is volt. Ez után a kedves kis poszméh virágpor gyűjtő akcióját gondoltam egyedüli ételkészítő megmozdulásnak. Aztán egészen meglepően alakult a hét.Éretlen vadcseresznye. Később befeketedik, de minden képem homályos lett.A hűvös idő miatt fürdésre nem is gondoltunk, ezért kirándulásokat terveztünk. A Levendulafesztivál egyébként is tervben volt, főleg a "szedd magad" felhívást találtuk vonzónak, de mire odaértünk, már egy szálat sem találtunk. A Levendulaház előtt viszont megfigyelhettük a levendulaolaj készítését. Hagyományos
pálinkafőzőt használnak, a levendula minden részét belerakják a toronyba, és a gőzt átpréselik, mint a kávéfőzésnél. Alul kijön a vizes olaj, külön választják, és szépészeti célokra használják, például szappanfőzéshez.Az ott én vagyok.:)