Gyümölcskalács

  • 2015.06.14.
  • 4

Az előző bejegyzésben ígértem a receptet.
Hozzávalók:10 dkg margarin15 dkg kristálycukor3 tojás1 citrom reszelt héja10 dkg liszt1 evőkanál rum30-35 dkg friss vagy tartósított gyümölcs1/2
csomag sütőporElkészítés:

Keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá fokozatosan a cukrot, a tojást, a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet és végül a rumot. Öntsük a tésztamasszát alufóliával bélelt tepsibe, szórjuk rá a kimagozott, lecsepegtetett gyümölcsöket, amelyeket előbb lisztben forgassuk meg előbb, hogy ne süllyedjenek a tepsi aljára. Előmelegített, közepesnél melegebb, kb 200 fokos sütőben süssük meg. Ha feljött, mérsékelhetjük a hőfokot.Az az igazság, hogy ez a mennyiség csak egy kis tepsire elég valószínűleg, de mivel én ennyivel el se indulok, ezért eleve duplázom és közepes tepsit használok. Rumos meggyet szórtam rá a képen látható sütire, ami a cukortól nehezebb, mint a friss vagy a befőtt, és hiába lisztezem meg, sok lesüllyed, de nem szokott karamellizálódni. Habkönnyű, nagyon finom sütemény.Pataki Mária A vendégvárás ábécéje című 1982-es kiadású könyvéből vettem a receptet, csak sütőport is adtam hozzá. Minerva Kiadó.