Bajor kenyereim

  • 2015.06.07.
  • 3

Karácsonyra a férjemtől egy gomolyasajt készítő tanfolyamot kaptam. Nagyon örültem neki, de sajnos lemaradtam róla. Nem baj, a lányom, aki javasolta az egészet, kicserélte egy mediterrán kenyér sütő tanfolyamra. Arról is lemaradtam. Végül utolsó lehetőségként egy bajor kenyér sütő kurzus maradt, amire végül is elmentem. Nagyon tetszett, ezeket a kenyérkéket készítettem. 40 dekásak. A kerek és a jobb hátsó német sötét rozskenyér, a másik kettő pedig bajor parasztkenyér. Mivel nem tudom, hogy etikus-e a receptet itt közölni, és a neten van belőle néhány, így csak a képeket mutatom, és mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki.
Bibliás elmélkedés:Mi másról is írhatnék itt, mint arról, hogy a kenyér a mindennapi szükségleteinket jelenti a Bibliában. Azokat a dolgokat, amelyek életben tartanak bennünket: ételt, italt, de ruházatot, lakáskörülményeket, munkalehetőséget is. Istennek mind erre van gondja, és az Övéi megtapasztalhatják, hogy a szükségest mindig megadja. Esetenként a luxus is meglesz, de azt össze kell teperni keserves küzdelmek árán. A végén pedig az öröm marad el, amely pedig abból a felismerésből fakadna, hogy tudja az én mennyei Atyám, hogy mire van szükségem, és azt ki is rendeli.
A pusztában vándorló zsidók mannát ettek. Mindennap csak annyit szedhettek, amennyi az napra kellett. Ami másnapra maradt, az megromlott. A hatodik napon azonban kétszeres adagot szedhettek, mert a hetedik napon meg kellett pihenniük,
mégsem romlott meg. Ez Isten gondoskodásáról tanít bennünket.Ezzel kapcsolatban néhány igevers:Kenyér a testnek:
"Gyermek voltam, meg is öregedtem, de nem láttam, hogy elhagyottá lett az igaz, sem azt, hogy gyermeke koldussá vált." (koldus=kenyérkéregető. Károli fordítás) Zsoltárok könyve 35.25)"Ha az Úr nem építi a házat,hiába fáradoznak az építőkha az Úr nem őrzi a várost,hiába vigyáznak rá az őrök.Hiába keltek koránés feküsztök későn:fáradsággal szerzett kenyeret esztek,De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget." (Zsoltárok 127.1-2)Kenyér a léleknek:"Én vagyok az élet kenyere- mondja Jézus-, aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha." (János evangéliuma 6.35)