Ballagási ebéd. 1.rész

  • 2015.05.02.
  • 7

Sehogy sem sikerül egészségesre alakítani az össznépi ebédeket. Mert mi volt most is?
- marhahúsleves (ez egészséges?),
- töltött oldalas (nem nagyon),Az oldalas másnap ecetes, cukros kocsonyás szilvával- barackos csirkemell (na, ez esetleg),-
gombás fasírt (köztes),
- krumpli, rizs :(,
- zöldsaláta (na, ez igen!),
- uborkasaláta(!), de ecetes-cukros,
- sajtos kifli (sógornőmé)- epres torta (cukrászdai), és
- házi csokitorta cukrozott árvácskával, tortabevonóval leöntve (kalóriabomba).Azzal vigasztalom magam, hogy az ünnepek azért ünnepek, mert ritkán vannak, és ilyenkor más szabályok érvényesülnek. Hét közben aztán visszaveszünk egy kicsit (sokat).Ballagott a 6. gyermekünk, nagyon szép, megható ünnepség volt. Leszámítva azt, hogy A csillagok háborújából idéztek, ahol az "erő" valójában Istent helyettesíti: "Az erő legyen veled!" A Bibliából nem lett volna szabad, mert ez egy állami gimnázium, de így beúszik a pogányság rendesen. Azért az ofő most, az utolsó napon igeverset ajándékozott a gyerekeknek. Remélem, eszükbe jut majd a rendelt időben.
Töltött oldalas2 kg oldalas a csont fölött felszúrva zsebesretöltelék:20 dkg darált hús10 dkg hagyma2 tojás60 dkg áztatott kenyérsó, borsvágott petrezselyem1 dl száraz vörösborA húst kívülről besóztam. Az apróra vágott hagymát bő olajon megdinszteltem, és összekevertem a többi tölteléknek valóval. Beletöltöttem a zsebbe, és cérnával összevarrtam.Zsírt tettem alá (jaj!), leöntöttem a borral, lefóliáztam, és nagy tepsiben sütöttem lassú tűzön. A végén levettem a fóliát, és pirosra sütöttem. Szépen előbukkantak a csontok.