Csokis almás

  • 2015.02.26.
  • 1

Jégcukorral díszítveValentin napra készítettem ezt a sütit a családtagoknak. Almás lepény alapot készítettem, egy recept van a blogon is itt, de én a Horváth Ilona-féle szakácskönyv receptjének feljavított változatát sütöttem meg. Aztán, amint a képen látható, kör-és szív alakú formákkal kiszaggattam annyit, ahányan vannak, és leöntöttem csokival. A leeső darabokat megettük, természetesen. Készíthettem volna külön álló darabokból is, mint a linzert, sütés után töltve párolt almával, de így más íze van.Hozzávalók az almás lepényhez:40 dkg liszt20 dkg margarin1 sütőpornéhány kanál tejföl vagy tej2 tojássárgájaporcukorcsipet só1 evőkanál búzadara1 kg almafahéjcukor(egy marék mazsola)Elkészítés:A lisztben elkeverjük a sütőport, a porcukrot, a sót, és elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést készítünk, és belekeverjük a sárgáját és a tejfölt. Összedolgozzuk, és állni hagyjuk. Addig az almát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadunk ízlés szerint cukrot, fahéjat, esetleg mazsolát.A tésztát két részre osztjuk, akkorára nyújtjuk, mint egy közepes tepsi. Az egyik lapot belehelyezzük a tepsibe, megszórjuk búzadarával, hogy beszívja a nedvességet. Az almát kifacsarjuk, és ráterítjük, majd a másik lapot is ráhelyezzük. Én a tetejét nagyobbra szoktam hagyni, mert sülés közben összemegy. Megszurkálom villával, hogy az almában lévő nedvesség itt távozzon, és ne repedjen meg a tészta teteje. Tejjel megkenem, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütöm.Csokiöntet:Kész tortabevonó csokoládét szoktam használni. Egy lábast meleg vízbe állítok, ebben felolvasztom a darabokra tört csokit, és összekeverem olajjal. 10 dkg csokihoz 1 dl-t. A képen látható módon öntöttem a sütidarabokra.Bibliás elmélkedés:1. Nem tudjuk, hogy az Édenben milyen gyümölcs volt. Lehet, hogy alma, de lehet, hogy nem.2. Egészen biztosan NEM a Tudás fája volt.Kifejtve:Isten 6 nap alatt teremtette a világot, és a 6. nap végén az emberpárt. Egy gyönyörű kertbe helyezte őket, ahol nem volt rajtuk ruha, vagyis nem volt titkolnivalójuk egymás és Isten előtt. Minden fáról ehettek, csak a jó és gonosz tudásának a fájáról nem. Mert ha esznek, akkor meghalnak. Nem a tudást, a tanulást tiltotta meg tehát. Az ember ismerte
a legfőbb jót, Istent, aki meg akarta őt óvni a gonosz ismeretétől. De az embert szabad akarattal teremtette. Így dönthetett úgy is, hogy eszik a tiltott gyümölcsből. A gonosz lélek (Sátán) kígyó képében jelent meg, és Évát szólította meg. "Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyik fájáról sem ehettek?" - kérdezte. Pedig Isten csak egy fát tiltott el, tehát Sátán már hazudott. Éva nem figyelt fel a hamisságra, szóba állt vele, elhitte, hogy semmi baj nem fog történni. "Olyanok lesztek, mint Isten!"
- ígérte a kígyó. Éva erre szakított a gyümölcsből, adott a vele lévő férjének is.
A bölcsesség helyett azonban szégyent és félelmet éreztek, mert rájöttek, hogy meztelenek. Isten számon kérő szavaira egymásra mutogattak, egymást hibáztatták, nem kértek bocsánatot, így el kellett hagyniuk ezt a szép helyet. Ez a lelki halál, az Istentől való elszakadás, amely a bűnbeesés következménye. Hiába aggattak magukra ruhát, nem tudták elfedni a meztelenségüket.Vagyis:
Jó cselekedeteink nem megfelelőek arra, hogy kiengeszteljék Istent.
Isten maga ölt meg egy állatot, hogy felöltöztesse őket a bőrébe. "Vér kiontsa nélkül nincs bűnbocsánat" - tanít a Biblia. Tulajdonképpen maradhattak volna, de ott volt az Élet fája is. Ha abból újra ettek volna, akkor örökre bűnben kellett volna élniük. Így viszont a Krisztus az idők végén megváltott minden embert, aki hisz.
"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."(János evangéliuma 3.rész 16.vers)Fáradságos dolog az Édenen kívül élni. Vágyódunk Isten után, szeretnénk a békességét, örömét. Ugyanolyan jó soha nem lesz a földön, mint a Paradicsomban volt, amikor Isten az emberrel sétált, de a megtérő bűnös ízelítőt kap ebből a mennyei örömből.
"Mit szem nem látott, fül nem h