Malacsült, bibliai fahéjas lencsével

  • 2015.01.01.
  • 5

Az előző bejegyzésemben hagyományaink mellett kardoskodtam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak magyar ételeket főznék, vagy ezt javasolnám. A világ kitárult, és a magyar konyha már a régi időkben is befogadó volt, mint népünk is. Sok, hagyományosnak gondolt ételünket főzik más népek is, van, amit mi vettünk át, mint például a lecsót.
Azért nem főznék pulykát karácsonykor, legyen ez az angoloké. Mi halat eszünk, disznótorost, és mákos, diós süteményeket készítünk hozzá. Természetesen nem ítélek el senkit, aki másként gondolja. Magam is szorgalmas olvasója vagyok olyan blognak, ahol angol ételek készülnek szenteste. Sőt, karácsonyi puncsom is angol hagyomány, bár ajándék, nem saját készítés.Nem babona, hanem a szokás miatt sütök szilveszterkor malacot, és lencsét is szoktam készíteni. Idén ez utóbbival újítottam, és a Bibliai szakácskönyv alapján főztem meg. Persze ez sem magyar, de keresztyénségünk a Szentírásban gyökerezik, így nem idegen az ünneptől.Ritkán veszek kész fűszersót, most is magam kevertem ki.
Mozsárban törtem meg a színes borsot, köményt, kevertem bele majoránnát, egy evőkanál sót, és olajat. Ezzel dörzsöltem be a húsdarabokat, és egy éjszaka hagytam állni. A bőrös részt éles késsel bekockáztam.
Másnap beáztatott Pataki tálba helyeztem, meglocsoltam egy dl vörösborral öntöttem még alá 2 dl vizet, tettem közé néhány répát, két zellerlevelet, rá vöröshagymakarikákat, és fedő alatt lassú tűzön pároltam. Amikor puhulni kezdett, levettem a fedőt, és pirosra sütöttem.
A lencsét a bibliai szakácskönyv alapján készítettem el.
Hozzávalók:
250 g tányérlencse1 l víz1 evőkanál olívaolaj vagy vaj1 fej hagyma felaprítva2 gerezd zúzott fokhagyma1 kisebb póréhagyma karikára vágva de újhagymát használtam1 teáskanál őrölt kömény, koriander, fahéj (nem tévedés: fahéj!) vegyesen1 csapott teáskanál só.(citromlé)Előzőnap megmostam és beáztattam a lencsét.
1 evőkanál vajon üvegesre pároltam az összekockázott vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, az újhagymát és együtt pároltam őket egy kicsit. Utána belekevertem a fűszereket, pirítottam még