Csigatészta

  • 2014.09.18.
  • 7

Régóta készülök ezzel a bejegyzéssel, de a videót nem tudtam beilleszteni. Így csak képkockákon láthatják a csigakészítés műveletét.Férjem édesanyja évente néhány hetet nálunk tölt. 90 éves elmúlt már, de még tevékeny.
1 tojásból minden nap meggyúrja a tésztát, és csigát peder.
Géppel nyújtja ki, majd
csíkokat készít
belőle,
és a saját maga által kifejlesztett módszerrel pödri a csigatésztát. Eredetileg kockára vágják a tésztát, és egyenként pedrik meg. Anyósom viszont nem vágja kockákra, hanem felvesz egy csíkot, rátekeri a pálcára,
letépi,
rányomja a csigacsinálóra és megpedri, hogy bordás legyen. Sok időt megtakarít, de így is nagyon szaporátlan.Hagyományosan esküvőkre készítik, az újházi tyúkhúsleves csak csigatésztával az igazi.
Mi is csak tyúk-vagy marhahúslevesbe főzzük, mert ünnepi eledel.
A lemaradó részekből széles-és cérnametélt készül.Karácsonyra a halászléhez pedig gyufatésztát is vág. Idén eltévesztettük, mert kétszer olyan hosszú lett, mint kellett volna, de így is finom volt.Továbbgondolás:Részlet a Tízparancsolatból:
"Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked" (Mózes 2. könyve 20.rész 12. vers).A magyarázatos Biblia így ír erről a részről:
E parancsolat esetében az engedelmességről és az alárendeltségről nem mint feltétlen formális alapelvről van szó, hanem az előttünk járó nemzedék élettapasztalatának tiszteletéről. Teljesítésének próbájaként magában foglalja az idős szülőkr