Csalamádé

  • 2014.09.01.
  • 1

A másodvetésű uborkából szoktam eltenni a csalamádét.Még várok vele, ezért friss képeim nincsenek.6 kg zöldségből készül. Ebből 2 kg a vágott káposzta, van benne 6 nagy hagyma, 5-6 szem zöld paradicsom, ugyanannyi zöld kis dinnye, 2 piros répa, a többi azonos arányban zöldpaprika és uborka (nem kígyó). A hozzávalókat legyaluljuk,(az uborkát és a dinnyét nem hámozzuk), egy nagy tálban összekeverjük 40 dkg cukorral, 10 dkg sóval, egy evőkanál tartósítószerrel, és 1 dkg borkénnel, hogy fehér maradjon. Hozzáöntünk 3 dl 20%-os ecetet is. Letakarjuk, és másnapig állni hagyjuk, néha megkeverjük, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk és a kamrába tesszük. Nem kell hozzá külön levet forralni.Nagyon finom. Én virág helyett ajándékba is szoktam vinni közeli ismerősöknek, vagy karácsonykor ajándékozom.Nagyon örülnek neki.