Vizes uborka télire tartósító nélkül - a finisben

  • 2014.07.22.
  • 4

Pénteken tettem közkinccsé a vizes uborka receptjét. Eltelt néhány nap, és az uborka ilyen színű lett. Újra összegyűlt a kertben egy üvegnyi, így mellé tettem, hogy látható legyen a különbség. A receptet itt olvashatják:http://korsocska.blogspot.hu/2014/07/vizes-uborka-telire-tartosito-nelkul.htmlJobbra a friss uborka.Ma este a régi üveg a kamrapolcra kerül. Legközelebb karácsony táján látjuk viszont valamilyen finom sült mellett.
Nekem még soha sem puhult meg, de egy, azóta törölt, megjegyzésben írta a szerző, hogy neki néha megpuhul.Mire kell tehát vigyázni?1. Nagyon fontos, hogy a sót pontosan mérjük ki. Ha több, akkor visszatartja az érlelődést. Ha kevesebb, akkor nem marad kemény az uborka.2. Vigyázni kell, hogy szennyeződés ne menjen bele, különösen a kenyérmorzsa tud nagy pusztítást véghezvinni.3. Sok torma kell bele, nem szabad sajnálni, mert ez is tartósít, de káros mellékhatások nélkül.4. Nem kell kivárni a szakácskönyv szerinti 10 napot. Ha kellően zavaros, mint most, akkor le lehet zárni. Én mindig fémtetőt használok.Továbbgondolás:Az uborkát már a régi egyiptomiak is ismerték. A Biblia is említést tesz róla, igaz, hogy nem éppen kedvező szövegösszefüggésben. Több mint 3000 évvel ezelőtt a zsidó nép fogságban volt Egyiptomban, ahol nehéz rabszolga munkát végeztek. Sokáig kellett így szenvedniük, amikor végre Istenhez kiáltottak szabadulásért. Ekkor Isten kiválasztott egy vezetőt, Mózest, aki sok viszontagság után, de kihozta őket.
Eleinte mégsem tudtak a szabadságnak örülni. Úgy érezték, hogy jobb sorsuk volt az előtt, vágyakozva gondoltak a dinnyékre, és uborkákra, amelyeket Egyiptomban ettek, mert a szabadulás után sokáig egyhangúbb volt a koszt. A fogságban az
életük kiszámíthatóbb volt, bár nagyon gyötrelmes. Hálátlanok voltak, mert nem úgy képzelték el a dolgokat, ahogy Isten.
Gyakran így van ma is. Megfigyelhetjük a volt szocialista országokban, hogy visszasírják a diktatúra évtizedeit, vagy családokban, ahol bántalmazás fordult elő, de sikerült az agresszort kigyógyítani, nem tudnak mit kezdeni a családtagok a megváltozott helyzettel, ezért gyakran őket is kezelni kell. Imádkozunk, imádkozunk, aztán amikor megérkezik válasz, nem tudunk mit kezdeni vele. Pedig Isten jót készít."Azt pedig tudjuk, hogy akik szeretik Istent, azoknak minden a javukra szolgál." (Római levél 8. rész 28. vers)