Hogyan főztem spárgát?

  • 2014.05.26.
  • 6

Több mint 25 éve nem ettem spárgát. Anyukám nagyon szerette, levest főzött belőle, de én nem rajongtam érte. Most viszont vettem egy fél kilót, hátha ízlik majd valakinek a családban.Az interneten szétnéztem, hogy hogyan is kellene megfőzni a hosszú szálakat. Találtam speciális fazekat 10 ezer forint körüli összegért, de ha nagyobb mennyiséget akarok főzni, akkor akár 40 ezret is kiadhatok érte.Egy blogger azt ajánlotta, hogy konzervdobozt lyukasszunk ki, hogy beleférjen az egész, és tegyük egy nagy fazékba, amiből nem látszik ki. Az én megoldásom viszont ez volt:Nem valami elegáns megoldás, de a célnak éppen megfelelt.Először megtisztítottam a zöldséget, lehúztam a héját, majd a képen látható módon elhelyeztem egy fazékban. A fazekat egy harmadáig megtöltöttem forró, sós, enyhén cukros vízzel, és lefedtem egy lábassal.
Beledobtam egy kis friss citromfű levelet is, és így főztem tovább. Három perc múlva két harmadáig töltöttem forró vízzel, és még főztem három percig, és már nem tudom, hogy hogy jött ki a kilenc perc, de addig kell összesen főzni. A spárgafejeknek elég a gőz.
Egy jénai tálban tálaltam, és sült csirkéhez ettük úgy, hogy készítettem egy kis citromos, enyhén cukros tejföl öntetet hozzá. Nálunk nem aratott sikert, de lehet, hogy más szereti.
Továbbgondolás:A spárgát egy vékony kötéllel (spárgával) kötöztem a fazék füléhez. Erről eszembe jutott egy szép mondat a Bibliából, amelyet esküvőkön szoktak idézni:
"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik felemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek, de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Prédikátor könyve 4. 9-12)
(A régi fordítás a fonál helyén kötelet ír.)
Végig két személyről van szó a szövegben, a végén mégis hármas fonalat említ, mert Istenre utal. Ha Ő van jelen egy kapcsolatban, ha a házasfelek az Ő áldását kérik, akkor nehezebben jut válságba, mert a hármas fonál még akkor is egyben marad, ha az egyik szál megsérül. Ezért lenne fontos, hogy a fiatalok imádkozva keressenek társat, együtt imádkozva éljék már az együtt járás időszakát is. Ezért fontos a templomi esküvő, melyet jegyesoktatás (házasságra felkészítő beszélgetéssor) előz
meg, ahol a pár megismeri Isten útját, védelmét a házasságban, majd az Ő áldásával indulnak el a közös életbe.
Ha lesznek is problémák, mert lesznek, Isten segít megoldani:"Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítalak, és te dicsőítesz engem." (Zsoltárok 50.15)