Ez a sajt nem sajt

  • 2014.04.25.
  • 2

Zsuzsi unokahúgom kért meg arra, hogy közöljek egy igazi sajtreceptet is miután elolvasta a Tejtermékek házilag című bejegyzést. (Olvasható
itt.)Erre még várnia kell, de a paneert most bemutatom képekkel is.Mint írtam is, ez valójában nem is sajt, mivel nem használnak oltót hozzá.Nem szeretem az idegen elnevezéseket, ezért megpróbáltam magyar nevet adni neki.Sejt? Ez már "védett", hiszen biológiából ismerjük.Söjt? Ez jobb, mert hasonlít, de mégsem az. Végül is a sölyt mellett döntöttem.
3 liter házi tejből készül, melyet felforralunk és azonnal hozzáadunk 3 evőkanál sót és fél dl 10%-os ecetet. Ettől "összekap". Utána tüllzacskókban kell lecsepegtetni. Adhatunk hozzá különböző fűszereket, paprikát, lila-és fokhagymát, diót stb. Ez nem egy szokványos sajtrecept, mert eredetileg oltót használnak, de így is nagyon finom különösen ha lehetőség van arra, hogy felfüstöljék.
A képeken nem tüll zacskót, hanem vékony vásznat használtam. 2 liter tejet dolgoztam itt fel, és arányosan kevesebb sót és ecetet használtam.A zsákocskát két vágódeszka közé tettem lenyomtatni, sajtolni. Jelen esetben akkor sölytölni?Egy vízzel teli lábast is használtam, hogy kifolyjon a savó.Sajnos nem voltam elég gyors, mert a massza azonnal összeállt, pedig úgy gondoltam,hogy majd kerekre formálom. Azonnal kell, tehát nem zsákot, hanem egy nagy anyagot kell használni, és gyorsan összecsavarni.HagymahercegnőÍgy viszont nem gömb alakú lett, hanem olyan, mint egy ruhácska. El is neveztem Hagymahercegnőnek.Formára vágtam a sölytömet. Nagyon finom volt.