Karácsonyi menüsor mégis

  • 2013.12.27.
  • 4

A tálkában narancshéjból, pogácsaszaggatóval
készült formákA Halászlé című bejegyzésemben kifejtettem, hogy miért nem akarom bemutatni az ünnepi ételsort, de meggondoltam magam. Bepillantottam ugyanis a Paprika tv egyik angolul beszélő szakácsnőjének karácsonyi műsorába, ahol a pulykát olyan tokúsan tálalta, hogy ezt egyik magyar háziasszony se tenné. Szemöldökcsipesszel szedegetjük, de tokúsan, tollasan a szárnyast akkor sem adjuk az asztalra. Ráadásul, ha jól láttam, a püspökfalatján lévő zsírmirigyet se vágta ki. Szomorú!Tehát szenteste:Halászlé, recept itt:
http://korsocska.blogspot.hu/2013/12/halaszle.htmlTöltött csirkemellEgyben sült sertéshúsGöngyölt karajTöltött burgonyarizscéklahideg teasüteményekTöltött csirkemell:Hozzávalók: 20 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, só, bors, fehér bor, 6 fél csirkemell filé, amelyekbe zsebet vágtam. Sajtszeletekkel és vajdarabkákkal töltöttem meg őket, majd a múlt hétről maradt sült csirkecomb olajába forgattam. Meglocsoltam egy kis száraz fehér borral, lefedtem alufóliával, majd
tepsiben lassú tűzön kisütöttem. Még forrón megszórtam reszelt sajttal. A pecsenyeolajtól finom szaftos lett, nem száraz, mint a csirkemell általában.Egyben sült sertéshúsEgy szép darab lapockát formára vágtam. Sütés előtti napon besóztam, majd sütés előtt megszórtam durvára vágott színes borssal, őrölt köménnyel. Két gerezd fokhagymát apró darabokra vágtam, és megtűzdeltem vele a húst, vagyis késsel réseket vágtam, és beledugdostam a fokhagymát. Kis vörös borral meglocsoltam, és lábosban, fedő alatt, lassú tűzön kisütöttem. Amikor megpuhult, levettem a fedőt és pirosra sütöttem. Szeletekre vágva tálaltam.Göngyölt karaj7 szelet karajt kivertem jó laposra, és ráfektettem egy-egy fél szelet főtt, füstölt tarját. Megkentem
bolti reszelt tormával, összegöngyöltem, és lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva kisütöttem. A maradék tojáshoz adtam egy kis joghurtot, fűszereket, és a csirkemell kicsi darabjait, nem tudom, mi a nevük, forró olajban kisütöttem.Töltött burgonyaA krumplit Eszter készítette. 8 darabot használt fel. Sűrűn bevagdosta őket, és mindegyik vágatba tett sajtszeletkéket. Sózta, és olajozott tepsiben kisütötte.A sütemények jelentős részét is ő készítette, de a recepteket később közlöm. Kuglófot sütött, szederlekváros linzert, sajtos és sonkás leveles tésztát, mézeskalácsot. A beiglit vettem, és kaptunk is. Krémes sütiket is kaptunk. Az e