A mi fánk fánk

  • 2013.12.31.
  • 7

Szalagos fánkElfelejtettem, hogy a falunkban rétest szoktak sütni szilveszterkor, és nem fánkot. Így is jól esett, egészen jól is sikerült, pedig életem első önálló fánkja.Hozzávalók:50 dkg liszt2 dkg élesztő5 dkg porcukor5 dkg vaj2 tojássárgája1 pohárka rumkéshegynyi sókb fél liter tej1 liter olaj a sütéshezMinden hozzávalónak és edénynek melegnek kell lennie.3 dl langyos tejjel, az élesztővel és egy kanál liszttel kovászt készítünk. A többi porcukorral a sárgáját kikeverjük, és az érett kovászhoz adjuk a hozzávalókkal együtt. A vajat előbb elmorzsoljuk a liszttel.Fakanállal 20 percig vagy géppel 5 percig jól elkeverjük. Lisztezzük a tetejét, letakarjuk, és
langyoshelyen másfélszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és vizespohár nagyságú fánkszaggatóval kiszúrjuk. Még fél óráig kelesztjük. Középforró zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. Először a fánkok felső részét tesszük bele, és fedő alatt sütjük, majd levesszük a fedőt és megfordítjuk. Porcukorral vagy lekvárral tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztés után kisütjük. (Horváth Ilona szakácskönyv)Bízd Újra Életed Krisztusra!Bízzál! Urunk Érkezése Közel!















































Ez pedig a fánk fánk:)

a maradék tésztából
lekvárgyümölcsökkel.