Svéd mandulatorta blogszülinapra

  • 2017.04.08.
  • 4

Nem vitás, blogszületésnapra torta dukál! :) A svéd mandulatorta már régóta szerepelt az elkészítendők listáján, és ebből az alkalomból Juci receptje alapján meg is sütöttem.
A dolog érdekessége, hogy ő 2012. április 7-én, blogjának 2. születésnapja alkalmából tette közzé ezt a híres-neves tortát. Az én blogom pedig pont aznap indult, tehát immáron az 5. születésnapot ünnepelhetem! Mondhatom hogy nem csak a közös születésnap, hanem az íze miatt is tökéletes választás volt a svéd mandulatorta.A nagy napra való tekintettel tavaszi ruhába öltöztettem a blogot, valamint összegyűjtöttem, hogy a korábbi években milyen torták készültek eme jeles alkalomból:2016. - Mozart torta2015. - Egyszerű gesztenyetorta2014. - Diós répatorta krémsajttal2013. - Csokitorta liszt nélkül
Köszönet minden látogatómnak, remélem a jövőben is tudok olyan tartalommal szolgálni, ami miatt érdemes lesz néha-néha ide kattintani! :)Hozzávalók a
tésztához:4 tojás fehérje12 dkg sötét, melaszos, ragacsos nádcukor (muscovado)25 dkg darált mandula (héjas)5 dkg félig megdarált mandula
Hozzávalók a krémhez:4 tojás sárgája3 dkg keményítő2 dl tej20 dkg vajkb. 10 dkg porcukor
1 tk. vaníliakivonatA 25 dkg mandulát a cukorral együtt robotgéppel ledaráljuk. 5 dkg mandulát úgyszintén ledarálunk, de csak félig, legyen kissé darabos. A tojások fehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a mandulát.
Sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és 170 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Amikor kihűlt, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. A másik lapot ugyanígy megsütjük.A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, a porcukorral és a tejjel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felfőzzük. Amikor még meleg, adagonként belekeverjük a kockára vágott vajat. A krémet hűtjük, majd betöltjük a tortát.A tetejére kb. 10 dkg szeletelt mandulát pirítsunk meg serpenyőben világos színűre és szórjuk meg a
torta tetejét illetve az oldalát.

Címkék

Torta Krémes Mandula