Savarin

  • 2018.08.25.
  • 7

Néhány évvel ezelőtt találkoztunk először; a savarin és én. :D Egy régi receptes újságot lapozgatva találtam rá. Elolvastam a receptet és csak nézegettem a fotót. Nagyon tetszett a könnyű tészta, a szirup, a sok gyümölcs és persze a tejszínhab. Roppant mód sajnáltam, hogy nekem nincs ilyen klassz formám, mert akkor én is megsüthetném. Telt, múlt az idő és úgy alakult, hogy most már nekem is van egy olyan sütőformám. :D Mégsem a savarin volt az első, amit sütöttem benne. Bevallom, el is felejtkeztem róla. Nemrégiben ahogy a neten bogarásztam, szembejött velem újra. ...és eszembe jutott, hogy én mennyire szerettem volna ilyet sütni anno. Nagy lelkesen neki is láttam receptet keresni, mert a régi újság már nem volt meg. Elolvastam a jó ég tudja hány receptet, végül kisebb módosításokkal ennél maradtam. :) A süti igen nagy sikert aratott, úgyhogy biztosan készül máskor is.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:A tésztához:35 dkg sima liszt5 dkg cukor3 dkg élesztő0,5 dl + 3 ek. langyos tej6 tojás18 dkg lágy vaj1 citrom reszelt héja1/3 kk. sóTovábbá:kevés vaj a forma kikenéséhez A sziruphoz:25 dkg cukor1 citrom leve1 dl vízA tálaláshoz:friss idénygyümölcstejszínhabA tésztához az élesztőt 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk 0,5 dl tejben.
A tojásokat elhabarjuk a sóval és 3 evőkanál tejjel.
A lisztet és a maradék cukrot keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket. Ízesítjük citromhéjjal, majd a lágy vajat is beledolgozva összeállítjuk a tésztát.
Kivajazott formába kanalazzuk, elegyengetjük és fóliával lefedve langyos helyen ~45 percig kelesztjük.
A fóliát eltávolítjuk és 170°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. Pár perc pihentetés után -a formából kivéve- rácsra téve langyosra hűtjük.
Miközben a tészta kel és sül, elkészítjük a szirupot. A cukrot
a citromlevet és a vizet serpenyőben, kis lángon nem túl sűrű sziruppá főzzük.
A savarint tálra tesszük és lassan rákanalazzuk a szirupot. Mikor a sütemény kihűlt, óvatosan tortatálra helyezzük és friss gyümölcsökkel díszítjük. Tálaláskor tejszínhabot kínálunk mellé.