Paradicsom chutney

  • 2018.07.19.
  • 5

Készítettem már paradicsom chutney-t és nagyon megszerettük. :) Igaz, akkor csak friss fogyasztásra és kicsit más fűszerezéssel. Nemrégiben kaptunk Anyuéktól egy kisebb ládányi szép paradicsomot, így arra gondoltam, egy részéből chutney-t készítek, hogy legyen majd télire is. ...már ha kitart addig. :D A fűszerezés pedig csak azért változott, mert kikoptam a garam masalából. :D Természetesen, ha van otthon, készíthetjük azzal is. Kínálhatjuk sültekhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez és minden olyasmihez, amihez egy jó kis édeskés, fűszeres "szósz" illik. ;) Az eredeti recepthez képest én kevesebb cukorral és több ecettel készítettem, de még így is elég édes. Aki szereti, tehet bele friss chilit, vagy chilipelyhet.Hozzávalók 7 db ~4 dl-es üveghez:2 kg paradicsom10 gerezd fokhagyma5 dkg friss gyömbér4 lilahagyma8 ek. olívaolaj2 ek. baharat fűszerkeverék5 ek. fehérborecet80 dkg cukor1 tk. sóA paradicsomot apró kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben 4 evőkanál olívaolajon, közepes lángon addig sütjük/pároljuk, míg a leve nagy része elfő. Ez paradicsomtól függően ~20-25 perc. Ha kész, félre tesszük.Késes aprítóban finomra dolgozzuk a megtisztított lilahagymát, fokhagymát és gyömbért. Egy másik nagy serpenyőben felhevítjük a megmaradt olívaolajat és ledinszteljük rajta a hagymás-gyömbéres keveréket.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket, az ecetet és kevergetve néhány percig együtt pároljuk.
Végül hozzáadjuk a cukrot és gyakori keverés mellett addig főzzük, míg a cukor elolvad és a chutney besűrűsödik. Főzhetjük hígabbra, vagy egészen sűrűre ez csak ízlés dolga. :)A kész chutney-t még forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Sérülésmentes tiszta fedővel lezárjuk és 2 napra száraz dunsztba tesszük. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)