Fahéjas koszorú

  • 2018.06.09.
  • 2

Két napja ítéletidő tombol. A viharok, zivatarok egymást érik. A villámlásról és mennydörgésről már nem is beszélve. Ma reggel 35 mm eső esett, a tegnapi és tegnapelőtti 45 mm "mellé". Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez nem egy álomba illő nyári nap. :D De mint mindennek, ennek is megvan a maga szépsége. Bár nem vagyok túlzottan kibékülve a villámlással -egyszer sikerül igen közelről szemtanúja lenni-, azt azért el kell ismernem, hogy csodaszépek tudnak lenni. :) Ezt tegnap hajnalban úgy nagyjából 150-szer nyugtázhattam, míg 3 és fél 4 között bambultam ki az ablakon. :D De akár olvashattam volna is, mert áram ugyan nem volt, de a villámok nappali fényességet varázsoltak. Ám hogy végre a süti felé kanyarodjak... Az ilyen időnek az a másik nagy előnye, hogy jöhet egy finom jókedvre derítő kelt tészta. :D Most épp fahéjasan és koszorú formában. :) Egy bögre tejjel, vagy teával remek reggeli, vagy uzsonna lehet. Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:A tésztához:50 dkg sima liszt2,5 dl langyos tej2,5 dkg friss élesztő6 dkg cukor7,5 dkg olvasztott vaj1 tojás1 csipet sóa töltelékhez:3 ek. olvasztott vaj6-7 ek. cukor1 ek. őrölt fahéjTovábbá:vaj a formáhozA tésztához a langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba tesszük, majd az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázva 10 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán ~30x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük fahéjas cukorral és hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük.
30-32 db egyforma részre vágjuk és a csigákat tetszés szerinti mintában lerétegezzük a kivajazott formában. 185°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
A formában pihentetjük 10 percet, ezután a formából kivéve, rácsra téve langyosra hűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)