Áfonyás-mákos kelt rétes

  • 2018.05.15.
  • 5

Ma egy jó kis felhőszakadással indult a nap és hűvösebb lett az idő, így aztán bátran bekapcsoltam a sütőt. :) Bár még a nyárias meleg sem tántoríthat el egy jó kis mákos sütitől -mert az bármikor jöhet-; elvégre nem kell ott állni a sütő mellett, ügyesen csinálja a dolgát egyedül is. :D Szeretem a kelt rétest, mert kiadós és sokáig puha marad. Bár a sokáig igen relatív... :D Most a mák mellé áfonya is került a töltelékbe, mert azt is nagyon szeretem. Így egy kicsit fanyar és kellemesen gyümölcsös lett. :)Hozzávalók egy 20x32x7 cm-es tepsihez:A tésztához:50 dkg sima liszt4 ek. zsír1 tojássárgája3 dl langyos tej2 dkg élesztő2 ek. cukor1 tk. 10%-os ecet1 csipet sóA töltelékhez:25 dkg darált mák
12 dkg cukor1,25 dl tej1 nagyobb alma tisztítva, reszelve1 citrom reszelt héja5-6 ek. áfonyalekvárA tálaláshoz:porcukorA töltelékhez a mákot, a cukorral, az almával, a citromhéjjal és a tejjel felfőzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az áfonyalekvárt.A tésztához a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát félbe osztjuk, cipókká formázzuk, letakarva ~30 percet pihentetjük.A cipókat egyenként ~30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, nem túl szorosan feltekerjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hűtjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.