Húsvéti csülök/sonka főzése

  • 2018.03.23.
  • 2

Elérkezett a Húsvéti készülődés időszaka. Az ünnep előtt néhány nappal már sülnek az édes és sós apróságok, pénteken elkészül a torta, délután pedig felkerül főni a sonka és kezdődhet a kalácssütés. Szeretem a Húsvétot... Szeretem figyelni, ahogy a kertben napról napra egyre több virág nyílik. Szeretem, ahogy süt a nap, s a madarak fáradhatatlanul csiripelnek. Szeretem, ahogy a szélben kavarogva kergeti egymást az ezernyi virágszirom. (Remélem idén is így lesz! :)) Szeretem nézni, hogy hogyan lesz a tésztából szép mosolygós kalács. ...és szeretem, mikor a frissen sült kalács és a füstölt sonka illata keveredik a konyhában. Akár sonka, akár csülök kerül a húsvéti asztalra, mindkettőt egyformán főzöm. :) Nagyon-nagyon lassan... Van, hogy ízesítem, van, hogy csak magában főzöm, bárhogy is készül, mindenképp finom lesz. Hozzávalók:1 füstölt házi csülök vagy sonkavíz Ha ízesítjük: 2 gerezd fokhagyma 4-5 szem szegfűborsA csülköt/sonkát megmossuk, majd attól függően, hogy mennyire sós -ha kell- beáztatjuk, hogy a tartósításhoz használt só egy része kioldódjon. A húst nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, ami ellepi. Néhány órát, vagy akár egy éjszakát is a vízben hagyjuk.Ezután az áztatóvizet leöntjük, a csülköt/sonkát friss vízzel felöntjük -hozzáadjuk a fokhagymát, a szegfűborsot, amennyiben ízesítjük- és takarék lángon gyöngyözve addig főzzük, míg a hús megpuhul. (A főzési idő a hús méretétől és minőségétől függően változik. Időnként egy hústűvel ellenőrizzük, hogy kellően puha-e már.)Ha elkészült, a főzővízben hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kivesszük, alaposan lecsepegtetjük és tálalásig hűtőben tartjuk.A húsvéti reggelihez a sonka mellé frissen sült kalács, sonkalében főtt tojás, házi torma is jár. :)A főzőlevet megtartjuk, mert egy részében tojást főzhetünk, a többit pedig felhasználhatjuk levesek és más ételek készítéséhez. :)