Citromos mignon

  • 2018.03.30.
  • 2

Nagyon szeretem a mignont. :) Mindenféle ízben és formában. :D Emlékszem, gyerekkoromban nagyon finomakat lehetett kapni. ...vagy az eltelt idő szépíti az emlékeket. :D Minden esetre, legutóbb olyanba sikerült belefutni, ami egyáltalán nem emlékeztetett arra a bizonyos gyerekkori sütire. És akkor megérett bennem a gondolat, hogy épp itt az ideje házilag elkészíteni. Fogtam hát az egyik kedvenc tésztámat és krémemet, számolgattam, és végül nekiláttam kísérletezni. Úgy örültem, hogy elsőre olyan lett, mint amilyet szerettem volna. :) Azt hiszem legközelebb másik ízzel is elkészítem. Hozzávalók ~20-30 db-hoz:A tésztához:6 tojás15 dkg sima liszt5 dkg étkezési keményítő15 dkg cukor2 ek. olaj1 kk. sütőpor1 csipet só2 ek. citromléA krémhez:3 dl tej1 púpozott ek. sima liszt1 púpozott ek. étkezési keményítő2 citrom reszelt héja10 dkg vaj10 dkg porcukorA mázhoz:30 dkg porcukor~2 citrom leve1-2 csepp sárga színű természetes ételfesték A díszítéshez:dekorcukorA lisztet, étkezési keményítőt, sütőpor és sót tálba mérjük, elkeverjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.A fehérjehabhoz egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olajat, végül beledolgozzuk a száraz hozzávalókat.A tésztát sütőpapírral bélelt ~40x40-es tepsibe simítjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben ~18 perc alatt készre sütjük. A piskótát rácsra téve kihűtjük. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt.A krémhez a tejből, a lisztből és az étkezési keményítőből sűrű pudingot főzünk. A tűzről levéve, tetejére fóliát simítunk, vagy porcukrot szórunk, hogy ne bőrösödjön; kihűtjük.A vajat a porcukorral kihabosítjuk, citromhéjjal ízesítjük. A főzött krémhez adva simára dolgozzuk.A piskótát 3 egyforma téglalapra vágjuk. Megtöltjük a citromos krémmel és ~1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.A porcukrot kikeverjük annyi citromlével -apránként adagoljuk-, hogy sűrűn folyós állagú mázat kapjunk.A megtöltött piskótát ~4x4 cm-es "szeletekre" vágjuk. Bevonjuk a mázzal, díszítjük és hűtőbe tesszük, míg a máz megszilárdul. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.