Appelkruimelvlaai - Holland morzsás almatorta

  • 2018.03.02.
  • 4


Bár Hollandiában nem ettünk ilyen süteményt, mégis bekerült a nosztalgia-projektbe, mert hát végtére is e szívemnek oly kedves országból származik. :) Annyira megtetszett hogy muszáj volt elkészíteni. Az első sütést követte egy második, aztán egy harmadik. Mert hogy igen nagy kedvenc lett. S a harmadik sütés után másodszor is modellt állt. :D Gondoltam én, hogy az alma és a fahéj párosa ismét nyerő lesz. Ebben a nagy hidegben pedig igen jól tud esni egy -esetleg kettő... vagy több :D- szelet ebből a finomságból, egy bögre forró teával. ...pláne két és fél óra hólapátolás után. :DHozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos sütőformához:A tésztához:23 dkg sima liszt5 dkg lágy vaj0,8 dl langyos tej1,5 dkg friss élesztő1 ek. barna cukor1 tojás1/2 kk. sóA töltelékhez:4 nagy alma tisztítva, apró kockákra vágva2 ek. appelstroop vagy 1/2 citrom leve3 ek. barna cukor1/2 ek. őrölt fahéj4 púpozott ek. étkezési keményítő5 ek. zsemlemorzsaA morzsához:15 dkg liszt10 dkg hideg vaj12 dkg barna cukorAz élesztőt a tejben a cukorral és 1 evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát és ~30 percig pihentetjük.
A töltelékhez -a zsemlemorzsa kivételével- a hozzávalókat tálba tesszük és összekeverjük.
A tésztát lisztezett deszkán ~29 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Óvatosan a sütőformába helyezzük és eligazítjuk úgy, hogy körben ~3 cm-es peremet formálunk.
A tésztát meghintjük zsemlemorzsával, majd rákanalazzuk a tölteléket.
A morzsához a lisztet a vajjal és a cukorral elmorzsoljuk és az almás töltelék tetejére szórjuk.
A tortát 190°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, toljunk fölé egy nagy tepsit.
A sütőből kivéve a forma oldalát levesszük, a tortát hűlni hagyjuk. Épp csak langyosan, vagy hidegen szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.