Áfonyás-mascarponekrémes torta

  • 2018.02.14.
  • 9

Születésnapomra idén is olyan tortát szerettem volna, amilyet még nem készítettem. :) Ez a tervem olyannyira sikerült, hogy a torta gyakorlatilag menet közben alakult. :D Ráadásul -ez legfőképp magam miatt ráadásul- még csak nem is hagyományos piskóta, vagy az örök kedvenc Nagymami tortája tészta lett az alapja, hanem egy másik kedvenc, a kuglóf. A krém az áfonyalekvártól egy kicsit fanyar és gyümölcsös. ...és csodák csodájára, egy csipet kakaó, vagy csokoládé sincs benne. :D
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű panettone sütőformához:A tésztához:40 dkg sima liszt8 dkg lágy vaj8 dkg cukor3 tojássárgája2,5 dl langyos tej2 dkg friss élesztő1 citrom reszelt héja1 csipet sóA krémhez:30 dkg mascarpone15 dkg porcukor20 dkg áfonyalekvárA bevonáshoz:20 dkg mascarpone10 dkg vaj10 dkg porcukorA díszítéshez:habcsókAz élesztőt a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk.
A maradék cukrot a vajjal és a tojássárgájával kihabosítjuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkeverjük.
Beleszitáljuk a lisztet, ízesítjük sóval és citromhéjjal, majd simára dolgozzuk a tésztát. Vajjal kikent, lisztezett formába öntjük, tetejét elegyengetjük. 185°C-ra előmelegített sütőben ~55 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük a tésztát. Ezután a tetejét egyenesre igazítjuk, majd 4 egyforma lapra vágjuk.
A krémhez a mascarponét a porcukorral és az áfonyalekvárral kikeverjük. Megtöltjük vele a lapokat.
A bevonáshoz a mascarponét a vajjal és a porcukorral kihabosítjuk és bevonjuk vele a tortát. Néhány órát, vagy 1 éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor habcsókkal díszítjük.