Sajtos-füstölt szalonnás panini pikáns szederlekvárral

  • 2018.01.28.
  • 9

Szeretem az édes és sós ízpárost. :) Ezzel nem is vagyok egyedül itthon, mert ezek a szendvicsek igen gyorsan elfogytak. :D Ráérős hétvégéken akár reggelire is készíthetjük, de vacsorára, vagy egy hétköznapi ebédnek is jó választás lehet. Még szerencse, hogy annyi szeder termett múlt nyáron és ősszel, hogy bőven jutott belőle a mélyhűtőbe is, így most is asztalra kerülhet ez a kicsit különleges szendvics.Hozzávalók 5 db szendvicshez:10 szelet gyökérkenyér10 szelet füstölt bacon szalonna15 dkg sajt vékonyra szelve (edami, maasdamer, vagy amit szeretünk)15 dkg szeder (lehet mirelit is)A lekvárhoz: 1 kis fej lilahagyma1 ág friss rozmaring2 ek. barna cukor1 csipet só4 ek. víz1 tk. étkezési keményítő A bacon szeleteket félbe vágjuk és serpenyőben kissé elősütjük. A szalonnát kivesszük, a visszamaradt zsíron ledinszteljük a finomra vágott lilahagymát.
Ráhintjük a cukrot, közepes lángon, kevergetve tovább pirítjuk. Mikor a cukor olvadni kezd, hozzáadjuk a szedret, a finomra vágott rozmaringot, a sót, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk, míg a gyümölcs megpuhul.
Vízben oldott étkezési keményítővel besűrítjük a lekvárt. Levesszük a tűzről, melegen tartjuk.
A kenyérszeleteket a melegszendvicssütő grill-lapjai között kissé előpirítjuk.
5 szeletet félre teszünk, a többire sült szalonnát és sajtot rétegezünk. Ezeket sütőpapírral letakarva a grill lapok között addig sütünk, míg a sajt megolvad.
A sütőpapírt levéve, a sajt tetejére szederlekvárt kanalazunk és a szendvicseket befedjük a félretett kenyérszeletekkel. Frissen készítve fogyasztjuk.A receptet a