Vianočka - Szlovák karácsonyi kalács

  • 2017.12.23.
  • 9

Karácsonykor kalács is kerül az ünnepi asztalra. Ezúttal a családi fonott kalács mellett egy finom, fűszeres-diós változat is készült. :) A tésztája egészen más, mint azoknak a kalácsoknak, amiket eddig sütöttem. Kicsit sűrűbb, de mégis puha és könnyű. A dió, a rum és a szerecsendió klasszul kiegészítik és kiemelik egymás ízét. Azt hiszem, hogy ezután ez az ünnepi felvidéki finomság is sűrűn készül majd nálunk. :)
Hozzávalók:40 dkg sima liszt10 dkg rétesliszt 4 dkg élesztő2,5 dl langyos tej 10 dkg cukor1/2 tk. só1 citrom reszelt héja3 tojássárgája15 dkg olvasztott vaj1 ek. rum6 dkg mazsola6 dkg durvára vágott dió1 csipet szerecsendióTovábbá:1 tojás1 ek. tejA tálaláshoz:porcukorAz élesztőt a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk.
A tészta hozzávalóit tálba tesszük és az élesztőt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. Ezeket rudakká nyújtjuk.
4 rúdból négyes fonást készítünk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 3 rúdból hármas fonást készítünk és a négyes fonás tetejére helyezzük. A maradék két rudat egy kicsit hosszabbra nyújtjuk, ezekből csavart mintát készítünk és a kalács tetejére tesszük. A végeit a kalács alá igazítjuk.
15 percet pihentetjük, ezután lekenjük a tojás és tej keverékével. Néhány helyen bambuszpálcával megtűzzük a kalácsot, hogy a rétegek sütés közben biztosan egymáson maradjanak.
185°C-ra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük (a pálcákat eltávolítjuk), porcukorral hintve tálaljuk.