Koláče - Szlovák túrós és mákos kalács

  • 2017.12.03.
  • 0

Anyukám családja révén felvidéki rokonokkal is büszkélkedhetünk. :) Így hát szívemnek igen kedvesek az e tájékról származó finomságok is. Sok olyan receptünk van, ami generációról generációra öröklődik. A fonott kalács az egyik nagy kedvencem. ♥ Most, hogy közelednek az ünnepek, arra gondoltam, remek időszak ez arra, hogy jobban megismerjem a felvidéki szokásokat és ezzel együtt az ünnepi ételeket is. Advent első vasárnapjára ezt a finom kalácsot hoztam. :)

Hozzávalók ~20 db-hoz:A tésztához:50 dkg sima liszt2,5 dl langyos tej11,5 dkg olvasztott vaj2 tojás6 ek. porcukor2 dkg élesztő1 citrom reszelt héjacsipet sóA túrós töltelékhez:15 dkg túró2 ek. tejföl2 ek. porcukor1/2 citrom reszelt héjaA mákos töltelékhez:7 dkg darált mák5 dkg porcukor5 ek. tej1/2 citrom reszelt héjaA kenéshez:1 tojás1 ek. tejA tálaláshoz:porcukor A mákos töltelék hozzávalóit kis lábasban, közepes lángon felfőzzük, hűlni hagyjuk. A túrósét egy tálkában kikeverjük.
Az élesztőt a tejben 1 evőkanál liszttel és 1 evőkanál porcukorral felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, elkeverjük, fakanállal addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen 2 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd ~1,5 cm vastagra nyújtjuk. 7 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
A tésztakorongokat -köztük kellő helyet hagyva- két sütőpapírral fedett tepsire rendezzük, letakarva 1 órát kelesztjük.
A korongok közepén kézzel, vagy egy kanál fejével mélyedést készítünk.
A széleket lekenjük a tojás és tej keverékével, ezután megtöltjük a túrós és mákos töltelékkel.
180°C-ra előmelegített sütőben, egymás után ~15 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.